< Tillbaka

Så bestraffar K.W Bruun kritiska återförsäljare

Publicerad: 21 Nov 2022
2018 blev en småländsk bilkoncern av med sitt Peugeot-avtal efter kritik mot generalagenten K.W Bruun. Nu snuvar K.W Bruun skånska Peugeot-återförsäljaren Autogruppen på skadejobb, enligt SFVF.

Autogruppen förlorar skadejobb:
Autogruppen Syd i Skåne är en av Sveriges största Peugeot-handlare och auktoriserade för försäljning av totalt 12 varumärken, varav alla samtliga bilmärken som K.W Bruun är importör och generalagent för. Autogruppen Syd har också en skadeverkstad auktoriserad för arbeten med alla märken man säljer samt allbil.

Men på sistone har Autogruppen Syds skadeverkstad fått in radikalt mindre skadejobb på Peugeot-bilar.

Enligt Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) är orsaken att generalagenten för Peugeot – K.W Bruun – som en ren bestraffningsåtgärd mot Autogruppen Syd ser till att Bruun tvingar försäkringsbolag att styra bort skadearbeten med Peugeot-fordon från Autogruppen Syd.

Orsaken till K.W Bruuns bestraffningsåtgärd är enligt SFVF att Autogruppen Syds ledning varit en av de mest högljudda kritikerna till K.W Bruun. Bland Sveriges Peugeot-återförsäljare har det i många års tid funnits ett stort missnöje med bland annat samarbetsklimatet och K.W Bruuns affärsmodell och försäljningsavtalen.

Autogruppen Syd har de allra senaste åren förlorat den största delen av omsättningen man tidigare år haft på Peugeot-skadejobb. Enligt Autogruppen beror den allra största delen av omsättningstappet på att K.W Bruun sett till att styra om jobben till andra skadeverkstäder. Under stora delar av åren efter millenieskiftet har Autogruppen Syds omsättning på Peugeot-skadejobb åt Trygg-Hansa legat kring 15 miljoner kronor per år. År 2021 hade omsättningen sjunkit till drygt 7 miljoner kronor och i år ser omsättningen ut att hamna kring runt 6 miljoner kronor.

Holmgrens Bil blev uppsagda:
2018 fick familjeägda bilhandelskoncernen Holmgrens Bil med flera anläggningar i småland-Östergötland sitt återförsäljaravtal för Peugeot uppsagt. Enligt Holmgrens Bils dåvarande vd Göran Strandberg rådde det ingen tvekan om att uppsägningen var ett direkt resultat av att han kort innan hade gått ut på Motorbranschens sociala medier med kritik mot generalagenten KW Bruuns affärsmodeller. Detta förnekades av K.W Bruun.

LÄS ÄVEN: Därför anmäler SFVF K.W Bruun till Konkurrensverket

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan