Så arbetar vi för framtidens fordonstekniker

Publicerad: 15 Jan 2020
Bristen på gymnasieelever och kunniga yrkeslärare i fordonsteknik är stor och kan sätta branschen i rejäl gungning. Benny Wallin berättar om vad SFVF och Verkstadsföretagarna gör för att undvika en rekryteringskris.

I takt med den tekniska utvecklingens framfart ökar kraven på fordonstekniker såväl som på yrkeslärare. Benny Wallin beskriver ett ”ekorrhjul”, där verkstäderna gör allt för att behålla sina tekniker, vilket leder till en stor brist på tekniskt utbildade lärare i skolan. Det gör i sin tur att färre elever får den moderna teknikkunskap som de behöver från skolan. Resultatet blir en bransch där arbetsgivarna lockar med höga löner för att hitta rätt tekniker och behålla sin fordonstekniska kompetens.

– För att säkra kompetensen, och i vissa fall för företagens överlevnad, erbjuder arbetsgivaren några tusenlappar högre lön för att anställda en fordonstekniker från till exempel en konkurrent. Vi behöver ta ett steg tillbaka och kolla på utvecklingen fem–sex år framöver. Det håller inte i längden! säger Benny Wallin.


Skapar hållbar framtid
Verkstadsföretagarna arbetar för de medelstora och mindre företagen. På småskaliga verkstäder krävs det att fordonsteknikerna är allsidiga experter. De ska kunna så många arbetsoperationer som möjligt. Framöver kommer SFVF och Verkstadsföretagarna att arbeta aktivt för att hjälpa verkstäderna att inventera sina kompetenser.

– När vi har medarbetarnas kunskaper svart på vitt kan vi sedan kolla på vilka kompetenser som behövs fem år framåt. På så sätt skapar vi en mer hållbar framtid för de små och medelstora företagen, säger Benny Wallin.

 

Bra handledare är nyckeln
Ett annat sätt att stiga förbi ekorrhjulet är att ta emot praktikanter från fordonsgymnasierna. Här finns det stora möjligheter för verkstäderna att fånga upp blivande fordonstekniker. Under APL-perioden är det viktigt att eleverna får prova nya moment och att handledningen fungerar väl. Därför har Verkstadsföretagarna genomfört flera handledarkurser under det gångna året.

– Handledarna på APL-platsen är otroligt viktiga. Eleverna behöver jobba på riktigt med moment som inte lärs ut i skolan för att vara väl rustade för framtiden.

 

Vad kan jag mer göra som företagare för att säkra tillgången på fordonstekniker framöver?
– Engagera dig i närmaste fordons- och transportgymnasium. Prata med eleverna och, om möjligt, stötta med utrustning och kompetens. Ett annat tips är att låta en tekniker hålla en workshop i ett visst ämne. Sådana insatser ger modern kompetens till framtidens fordonstekniker!

 

Fakta

  • Är en arbetsgivarorganisation startad av SFVF
  • Företräder de medelstora och mindre företagen
  • Arbetar aktivt för att förbättra förutsättningarna för lärare och därmed våra fordonsverkstäder
  • Har under senaste tiden arbetat med att utveckla APL-handledning hos medlemmar i Östergötland och Uppsala län
  • Reviderar just nu kurser och utbildningar som ska matcha verkstädernas behov bättre i framtiden
Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser