< Tillbaka

Riskfritt att begå bilstölder i Sverige

Publicerad: 18 Aug 2021
Både antalet bilstölder och bildelsstölder har ökat från ungefär 55 000 till 60 000 mellan 2019 och 2020, enligt en rapport som försäkringsbolaget If har tagit fram. Detta oroar mig, säger Bo Ericsson. Både verkstäder och bil-/husbilshandlare är utsatta för stöldligor.

Spontant tänker jag på vårt sätt att hantera och förvara nycklarna till dessa fordon, speciellt till fordon som vi har kvar på vår parkering över natten. Som handlare och verkstad har vi ett förvaringsansvar och brister man i förvaringsansvaret kan det kosta mycket pengar.

Försäkringsbolaget If släppte nyligen sin rapport ”Bilbrottsbarometern” och där framgår det att bilbrottsligheten har förändrats. Numera handlar det inte främst om stöld av hela bilar, utan det är specifika delar som monteras av och stjäls. Efterfrågan till stöldligorna är högst för katalysatorer, men även stölder av rattar, strålkastare och navigationssystem förekommer.

Bilstölderna som sker nu är oftast avsevärt mer sofistikerade än tidigare och i de flesta fall en del av organiserad brottslighet, skriver If. Årligen uppges det kosta försäkringsbranschen ungefär 600 till 800 miljoner kronor.

Statistik från Larmtjänst visar att antalet stölder av katalysatorer ökade från 17 under hela 2019 till 3197 under 2020. Samtidigt ligger andelen uppklarade bildelsstölder på 0,7 procent.

I rapporten framkommer det att internationella brottsnätverk har etablerat en mer eller mindre permanent närvaro i Sverige. Polisen förutspår även att ligornas etablering i Sverige och deras kopplingar till lokala kriminella aktörer kommer att öka under de nästkommande åren.

Därför är det viktigt att se över skalskyddet på verkstaden och/eller bilhallen och naturligtvis på parkeringen. Säkerställ också att ni har ett av försäkringsbolaget godkänt nyckelskåp som är låst 24/7, där bilnycklarna är förvarade även till bilarna som står på verkstaden över natten, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners