< Tillbaka

Riddermark Bils kommunikationschef Idalina Santamäki. Foto: Riddermark Bil

Riddermark Bil: Så påverkar slopad klimatbonus begagnatförsäljningen

Publicerad: 8 Nov 2022
Den slopade klimatbonusen för laddbara bilar kan komma att påverka hela begagnatmarknaden. Det tror man hos begagnathandlaren Riddermark Bil.

Den populära klimatbonusen som tidigare funnits med syftet att få fler att satsa på laddbara bilar tas nu bort. Det meddelade regeringen i ett pressmeddelande från miljödepartementet den 8 november.

Denna förändring tror man hos en av Sveriges största begagnatbilhandlare Riddermark Bil kommer ändra bilköparnas beteende på flera sätt:

– Bonusen har säkerligen hjälpt många nybilsköpare att se förbi de ovanligt långa leveranstiderna på nya bilar. Med ett slopat bonussystem finns det än färre skäl att köpa nybil. Detta gör såklart att intresset för begagnade miljöbilar ökar, och en svag krona i kombination med ökad efterfrågan på begagnatmarknaden skulle dessutom kunna skapa en prishöjning på begagnat i stort säger Riddermark Bils kommunikationschef Idalina Santamäki.

LÄS ÄVEN: Experter: Det kan pressa priserna på begbilar

FAKTA Klimatbonusen

Klimatbonusen infördes den 1 juli 2018 och har sedan dess gynnat över 270 000 nybilsköpare som gemensamt fått över 10 miljarder kronor i utbetald kompensation från Transportyrelsen. Redan under sommaren 2022 stramades bonusvillkoren åt, då genom att bonusen slopades helt för nybilar med värde över 700 000 kr samtidigt som bonusbeloppen för laddhybrider sänktes. I samband med detta togs 35-procentsregeln bort för att skapa samma villkor både privatpersoner och företag, och gränsvärdet sänktes från 60 till 50 gram/km avseende vilka bilar som räknas som klimatbonusbilar.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan