< Tillbaka

Teslas nya pressverktyg - en av världens största - Gigapress väger över 400 ton och innebar en kraftigt effektiviserad och förenklad pressning av karrosplåten när den började användas till Model Y under 2021. Foto(Youtube: Tesla

REUTERS: Så är Tesla på väg förenkla sin biltillverkning

Publicerad: 18 Sep 2023
Anonyma källor som pratat med den internationella nyhetsbyrån Reuters uppger att Tesla jobbar med en ny tillverkningsmetod för underredet som kommer revolutionera hela produktionsprocessen.

Teslas grundare och ägare Elon Musk har tidigare satt upp som mål att halvera Teslas tillverkningskostnader, och nu verkar elbiltillverkaren vara på väg mot ett genombrott, i alla fall om man får tro de fem källor som pratat med nyhetsbyrån Reuters.

De fem källorna uppger för Reuters att Tesla jobbar på en lösning som gör att det går att gjuta större delen av underredet till en elbil i ett enda stycke, istället för i många olika delar som idag. Den nya tekniken ska göra att ett fåtal delar till ett underrede enkelt kopplas ihop till en enhet.

Bilindustrin har hittills undvikit att gjuta allt större strukturer på grund av det som i biltillverkarkretsar bland annat kallas ”gigacast-dilemmat”, det vill säga att det är mycket dyrt att i utvecklingsstadiet ta fram, göra om och göra justeringar i stora gjutformar.

En av förklaringarna till att Tesla nu kan vara på väg att revolutionera gjutning av delar till bilars chassin är enligt Reuters källor att biltillverkaren jobbar i ett helt annat material till gjutformsprototyperna – industrisand – plus att man jobbar med enbart 3D-skrivare när man tillverkar gjutformsprototyperna.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan