< Tillbaka

Hymer Center i Ängelholm öppnade 2005. Foto: SFVF

REPORTAGE: Så erövrade Hymer Center Husbilssverige

Publicerad: 27 Dec 2022
1968 grundade den nyutexaminerade maskiningenjören Aner Engstrand företaget Caravan Trailer, där han på en rivningstomt i centrala Örebro började sälja husvagnar.

1971 flyttade Aner Engstrands verksamhet in i nybyggda lokaler i industriområdet Lillån i Örebro. Men det var först 1991 som han gjorde det djärva och avgörande valet som gjort företaget till Sveriges ledande fullserviceleverantör av husbilar.

– Det här var under en period där husbilar inte sågs som så attraktiva. Det var en topp för husbilsförsäljningen i slutet på 1980-talet, sedan kom Leman Brothers-kraschen 1991, och då dog husbilsförsäljningen. Så vi startade egentligen när det var som sämst. Men vi tyckte att husbilen hade framtiden för sig och sade att vi ger det en chans, berättar Ander Engstrand.

Och satsningen på husbilar visade sig vara helt rätt. Företaget har idag växt till sex anläggningar från Umeå i norr till Ängelholm i söder. Företaget är sedan 1994 svensk importör av husbilsmärket Hymer och går numera under namnet Hymer Center.

Och fler Hymer Center kan det komma att bli framöver, avslöjar Aner Engstrand:

– Vi har en tomt i Rosersberg utanför Stockholm som vi bara väntar på att få etablera oss. Vi har ett trippel A plus-läge där, så vi ser verkligen fram emot att få sätta igång där.

Samtidigt ser Aner Engstrand bitvis större utmaningar för husbilsförsäljningen idag än i företagets begynnelse:

– Idag ser vi utmaningar som den höga fordonsskatten på nya husbilar, drivmedelspriserna. Och teknikutvecklingen, som ställer mycket högre krav på kompetensen hos oss som jobbar med husbilar. På 1990-talet var en husbil mer eller mindre en motoriserad husvagn på hjul.

Idag är en husbil betydligt mer än så och kundens krav på fordonet också betydligt högre, säger Aner Engstrand. Högre krav hos kunderna och den tekniska utvecklingen kräver förstås också mer av fordonsteknikerna i verkstaden. Säljer man husbilar tillkommer ytterligare en utmaning, påpekar Aner Engstrand

– Vi behöver ha medarbetare som jobbar när de flesta andra är lediga. Vi måste finnas tillgängliga för kunderna när de använder sina fordon – på sommaren.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Hymer Centers anläggning i Ängelholm huserar i moderna och rymliga lokaler. Foto: SFVF

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan