< Tillbaka

T v, rektorn Linda Jonsson i ett panelsamtal om rekrytering och utbildning på Motormagasinets branschdag i Jönköping den 20 september. T h elever på fordonsprogrammet på Brogymnasiet i Kristinehamn. Foto: Pierre Kjellin

REKTOR: Därför tappar fordonsprogrammet till transportprogrammet

Publicerad: 22 Sep 2023
Varför väljer många gymnasieelever transportinriktningen framför personbils- eller lastbilsinriktningen? Den frågan hade rektorn på ett av Jönköpings fordonsgymnasier svar på när ämnet diskuterades på tidningen Motormagasinets branschdag.

Hos många fordons- och transportutbildningar på gymnasieskolor runt om i landet lockar transportinriktningen fler elever än fordonsinriktningen när eleverna väljer inriktning inför årskurs två.

På tidningen Motormagasinets branschdag ”Fokus verkstad” i Jönköping den 20 september diskuterades frågan under ett panelsamtal med Linda Jonsson, rektor för fordons- och transportprogrammet på en av stadens gymnasieskolor samt Anders Lund, servicemarknadschef på Nybergs Bil i Jönköping.

– Det saknas förebilder i vår bransch som ungdomarna kan relatera till och se upp till. På transportsidan har de till exempel lastbilschaufförerna som är med i Svenska Truckers på TV, sade Linda Jonsson.

Hon får medhåll av Benny Wallin som jobbat med utbildnings- och rekryteringsfrågor för Svenska Fordonsbranschen under många år och tidigare transportbranschen:

– Vi gör nästan ingenting i vår bransch för att synas och för att locka ungdomar. Det är mycket snack men beklämmande lite verkstad.

Men Benny Wallin nämner också en annan bidragande förklaring som han tror är viktig:

– På transportprogrammet kan de ta lastbilskörkort, det är något som får väldigt många elever att välja just transportinriktningen. Vi har  kämpat i många år för att fordonsprogrammen ska kunna erbjuda B-körkort, men det är hos Transportstyrelsen vi stöter på patrull. Sedan har många gymnasieskolor hittat en alternativ lösning där de erbjuder eleverna möjligheten att klara av teoridelen av körkortet.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan