Rätt ska vara rätt vad gäller Godkänd Bilverkstad (GBV)

Publicerad: 11 Mar 2020
Det är väldigt olyckligt när felaktig information kommer ut om GBV, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Igår publicerades felaktig information av branschtidningen MotorMagasinet. SFVF har idag fått många påstötningar från både medlemmar och icke medlemmar, som alla är de irriterade över den felaktiga informationen. SFVF känner sig därför tvingade att korrigera och kommentera uppgifterna i artikeln vad gäller antalet godkända GBV-verkstäder och vilka kedjor och märkesverkstäder som har kommit längst när det gäller antal GBV-godkända företag.

SFVF har granskat alla inkomna och Godkända Bilverkstäder i Sverige, det vill säga de verkstäder som finns i GBV:s system (vilket är ett gemensamt system för SFVF och MRF).

Mekonomen är helt överlägset störst vad gäller antalet godkända verkstäder, medan Autoexperten är tvåa. Bland de auktoriserade verkstäderna är VW helt överlägsen. Tvåa bland de auktoriserade verkstäderna är Volvo. Det är inte så konstigt att de två största märkena ligger i topp. Vi saknar dock ett stort antal märkesverkstäder i GBV och det oroar mig, säger Bo Ericsson.

Detta är en sak som vi reagerar på och som är väldigt intressant, säger Ulf Stefansson jurist på SFVF och nämndeman i GBV:s styrgrupp. I GBV är det 340 icke märkesbundna verkstäder som är godkända enligt GBV, men endast 97 verkstäder från den auktoriserade sidan.

När vi inom kort aktiverar vår marknadsplan (Q2) och Konsumentverket också börjar informera om GBV, kommer en del verkstäder kanske få känna av följderna av att inte tillhöra gruppen GBV-verkstäder. Vi ska heller inte glömma att vissa kommuner kommer att kräva eller kräver redan idag att verkstan/företaget är med i SFVF och/eller MRF. Skälet är att verkstaden då är en GBV eller arbetar för att bli en GBV, säger Bo Erisson.

En verkstad som är Godkänd Bilverkstad säkerställer att verkstaden är seriös, tillhandahåller service av god kvalitet och följer svensk lagstiftning oavsett storlek eller namn, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
14 Maj, 2021, Extern artikel
BKT:s Ridemax-serie utökas med ny dimension
12 Maj, 2021, Extern artikel
Nokians testcenter Hakka Ring i Spanien
12 Maj, 2021, Extern artikel
9 av 10 i Norge vill ha säkerhetsutbildningar för unga på bana
12 Maj, 2021, Extern artikel
Nya Nokian Snowproof C
11 Maj, 2021, Extern artikel
Ny VD för Falken och Sumitomo Rubber Europe
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test av BMW M3 & M4
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test: Mercedes-Benz S 400 d 4MATIC
12 Apr, 2021, Extern artikel
BMW X5 hybrid testad
10 Apr, 2021, Extern artikel
Londontaxi byggd på Volvo-delar
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri webbkurs i energieffektivisering
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv - du väljer själv när du vill genomföra kursen
18 Maj, 2021
CvZ Juridik - Styrelse, VD- och revisorsansvar i aktiebolag
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM för medlemmar i Verkstadsföretagarna / SFVF, Online
18 Maj, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser