< Tillbaka

Räckvidden på elbilar inte bra nog

Publicerad: 9 Feb 2022
Bilförmedlaren Kvdbil har genomfört en undersökning som visar att bilköpare i Sverige kräver minst 50 mils räckvidd på en elbil, annars får det vara.

49 procent av de tillfrågade bilköparna, nästan varannan, vill att elbilen ska klara en räckvidd på minst 50 mil med ett fulladdat batteri, annars väljer de en annan bil. Det är Kantar Sifo som gjort undersökningen på uppdrag av Kvdbil. 

I dag är det bara Volkswagen ID.4 och Tesla Model S som säljs med löfte om räckvidd på 50 mil eller längre, men ID.4-bilen, som är den billigare av de två, kostar runt en halv miljon kronor. En del av förklaringen till bilköparnas ovilja att köpa bilar med lägre räckvidd beror på en dåligt utbyggd infrastruktur av laddmöjligheter.

– Elbilssortimentet breddas hela tiden med lägre priser och förbättrad räckvidd, men bilmodeller med en räckvidd på över 50 mil är sällsynta och fortfarande dyra. Ska vi klara omställningen behöver räckviddsångesten botas, både genom utbyggd laddinfrastruktur och ett bredare modellutbud, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Efter en genomgång av elbilsutbudet framgår att de flesta elbilar utlovar räckvidd över 40 mil. Det gäller exempelvis Tesla Model 3, Kia e-Niro, Volkswagen ID.3, Volkswagen ID.4, Tesla Model S, Polestar 2 och Audi E-tron 55.

I undersökningen intervjuades drygt tusen personer i åldern 18-79 år. 

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan