< Tillbaka

Foto: Pierre Kjellin

PROGNOS: Därför sjunker försäkringsbolagens kostnader bara marginellt

Publicerad: 1 Sep 2023
Allt fler och alltmer avancerade säkerhetssystem i våra bilar gör att försäkringsbolagen räknar med stadigt färre och mindre krockskador. Men utbetalningarna spås inte alls minska i samma omfattning.

De tyska försäkringsbolagens branschorganisation (Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft – GDV) har i en studie som nyligen släppts gjort en prognos för hur man tror försäkringsbolagens kostnader för bilskador kommer utvecklas fram till år 2040. Och GDV räknar med en mycket måttlig minskning av de tyska försäkringsbolagens utbetalningar för bilskador framöver.

2019 betalade försäkringsbolagen i Tyskland ut cirka 25 miljarder euro i bilskadeärenden och fram till 2040 tror GDV bara på en minskning av utbetalningarna med 12 procent jämfört med 2019. För kostnader för bilskador som täcks av helförsäkringen räknar GDV bara med en minskning av utbetalningarna med 7 procent.

De blygsamt minskade kostnaderna för bilskador för de tyska försäkringsbolagen ska ses i ljuset av den snabba tekniska utvecklingen som gjort bilarna betydligt säkrare och mindre utsatta för krockar och kolissionsskador under enbart de senaste tio åren.

Att GDV inte bedömer att kostnaderna för skadereparationer på bilarna kommer minska alls i samma utsträckning beror på att många delar på nya bilar är mycket dyrare och mera komplicerade att byta ut eller reparera.

KÄLLOR: Branschtidningen Autoservice-Praxis, GDV

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan