< Tillbaka
Benny Wallin
Processen ämnesbetyg, loggbok och arbetsgrupp i gymnasieskolan
Publicerad:
2 Maj 2021
I arbetet med nya ämnesbetyg i gymnasieskolans fordons- och transportprogram har Skolverket startat upp en arbetsgrupp och en loggbok som beskriver förslag och synpunkter. Arbetsgruppen är ett viktigt forum för kommande ämnesplaner. SFVF och Verkstadsföretagarna är viktiga partners i utvecklingsarbetet, säger Benny Wallin som också är ledamot i det Nationella Programrådet för fordons- och transportprogrammet. Arbetsgruppen har återkommande arbetsmöten sista fredagen i varje månad under 2021.
I samband med processen att införa ämnesbetyg är ett syfte att stärka samverkan mellan myndigheter och branschen, där återkommande arbetsmöten spelar en viktig roll, fortsätter Benny. Parallellt med att nya ämnesplaner produceras är det viktigt att även innehållet revideras. Tekniken och mjuka värden utvecklas i snabb takt och måste kunna anpassas både till företagens behov och gymnasieskolans riktlinjer.
Dilemmat är att vi branschrepresentanter oftast vill tillföra fler nya kunskapskrav utan att ta bort delar i den gamla gymnasieutbildningen. Den ekvationen går inte ihop då poäng och timmar är reglerade. De nya ämnesplanerna beräknas att gå ut på remiss under våren 2022.
Som ett viktigt led i ambitionen att skapa bättre förståelse om framtidens fordonsbransch har Bo Ericsson, vd för SFVF, genomfört en uppskattad föreläsning för Skolverkets undervisningsråd och experter vid fordons- och transportprogrammet.
Andra frågor som kommer att diskuteras i arbetsgruppen: Benämningar på olika yrkesutgångar? Hur formulerar vi, eller ska vi formulera om manligt och kvinnligt? Ska namnen ändras på några av våra nuvarande inriktningar? Ska alla kunskaper hålla klassificeringen SeQF 4 (gymnasienivå) och hur beskriver vi den?
Har du frågor på innehållet i artikeln eller vill lämna synpunkter, skriv till: benny.wallin@verkstadsforetagarna.se