Priset på elbilen är det som bestämmer!

Publicerad: 14 Okt 2021
Enligt den norska undersökningen "Elbilbarometeret" är det priset på elbilen som gör att Norge leder elbilsracet och lämnar Sverige och Danmark långt efter sig.

Det är elbil.no som redovisar undersökning av den nordiska marknaden av elbilar. Undersökningen syftar till att försöka ta reda på anledningen till varför elbilar ökar så mycket i Norge och inte i Sverige och Danmark. Bara 8 procent av danska nybilsköpare valde en elbil under första halvåret 2021. I Norge var motsvarande siffra 57 procent. 

Undersökningen visar att elbilen är för dyr i både Sverige och Danmark. Det är därför norrmännen ligger så långt före oss i elbilsracet.

– Norges elbilssatsning gör att fler kan ha råd till ny miljöteknologi. Norge har skattebefrielse på nollutsläppsbilar, men även miljöskatter på de förorenande bilarna som ännu inte köpts. Det är miljöpolitik som fungerar och detta framgångsrecept måste fortsätta, säger generalsekreterare Christina Bu från Norsk elbilforening.

Skattebefrielsen på elbilar i Norge kommer inte vara för evigt, men eftersom Stortinget har bestämt att alla nya elbilar ska ha noll utsläpp 2025 är det ett nödvändigt incitament. Enligt Christina Bu handlar skillnaderna mellan de nordiska länderna alltså enbart om pris.

– När man ska fasa in en ny teknologi kan vi inte räkna med att de flesta i befolkningen investerar i rent engagemang eller miljöintresse. Bil är den näst största investeringen för ett hushåll. Då handlar det till sist om plånboken. Elbilar måste konkurrera med pris, säger Bu.

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners