< Tillbaka

Priset på elbilen är det som bestämmer!

Publicerad: 14 Okt 2021
Enligt den norska undersökningen "Elbilbarometeret" är det priset på elbilen som gör att Norge leder elbilsracet och lämnar Sverige och Danmark långt efter sig.

Det är elbil.no som redovisar undersökning av den nordiska marknaden av elbilar. Undersökningen syftar till att försöka ta reda på anledningen till varför elbilar ökar så mycket i Norge och inte i Sverige och Danmark. Bara 8 procent av danska nybilsköpare valde en elbil under första halvåret 2021. I Norge var motsvarande siffra 57 procent. 

Undersökningen visar att elbilen är för dyr i både Sverige och Danmark. Det är därför norrmännen ligger så långt före oss i elbilsracet.

– Norges elbilssatsning gör att fler kan ha råd till ny miljöteknologi. Norge har skattebefrielse på nollutsläppsbilar, men även miljöskatter på de förorenande bilarna som ännu inte köpts. Det är miljöpolitik som fungerar och detta framgångsrecept måste fortsätta, säger generalsekreterare Christina Bu från Norsk elbilforening.

Skattebefrielsen på elbilar i Norge kommer inte vara för evigt, men eftersom Stortinget har bestämt att alla nya elbilar ska ha noll utsläpp 2025 är det ett nödvändigt incitament. Enligt Christina Bu handlar skillnaderna mellan de nordiska länderna alltså enbart om pris.

– När man ska fasa in en ny teknologi kan vi inte räkna med att de flesta i befolkningen investerar i rent engagemang eller miljöintresse. Bil är den näst största investeringen för ett hushåll. Då handlar det till sist om plånboken. Elbilar måste konkurrera med pris, säger Bu.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

7 Dec, 2022, Extern artikel
BKT lanserar RIDEMAX FL 615
7 Dec, 2022, Extern artikel
Säkerheten i topp när svensken väljer tjänstebil
6 Dec, 2022, Extern artikel
Colmec lanserar nya hemsidor
5 Dec, 2022, Extern artikel
Dubbelt så många tjänstebilar i november
4 Dec, 2022, Extern artikel
Specialdäck viktiga för arbetet i stadsmiljö
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners