< Tillbaka

Priset på elbilen är det som bestämmer!

Publicerad: 14 Okt 2021
Enligt den norska undersökningen "Elbilbarometeret" är det priset på elbilen som gör att Norge leder elbilsracet och lämnar Sverige och Danmark långt efter sig.

Det är elbil.no som redovisar undersökning av den nordiska marknaden av elbilar. Undersökningen syftar till att försöka ta reda på anledningen till varför elbilar ökar så mycket i Norge och inte i Sverige och Danmark. Bara 8 procent av danska nybilsköpare valde en elbil under första halvåret 2021. I Norge var motsvarande siffra 57 procent. 

Undersökningen visar att elbilen är för dyr i både Sverige och Danmark. Det är därför norrmännen ligger så långt före oss i elbilsracet.

– Norges elbilssatsning gör att fler kan ha råd till ny miljöteknologi. Norge har skattebefrielse på nollutsläppsbilar, men även miljöskatter på de förorenande bilarna som ännu inte köpts. Det är miljöpolitik som fungerar och detta framgångsrecept måste fortsätta, säger generalsekreterare Christina Bu från Norsk elbilforening.

Skattebefrielsen på elbilar i Norge kommer inte vara för evigt, men eftersom Stortinget har bestämt att alla nya elbilar ska ha noll utsläpp 2025 är det ett nödvändigt incitament. Enligt Christina Bu handlar skillnaderna mellan de nordiska länderna alltså enbart om pris.

– När man ska fasa in en ny teknologi kan vi inte räkna med att de flesta i befolkningen investerar i rent engagemang eller miljöintresse. Bil är den näst största investeringen för ett hushåll. Då handlar det till sist om plånboken. Elbilar måste konkurrera med pris, säger Bu.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan