Priserna skjuter i höjden för delar och utrustning

Publicerad: 9 Aug 2021
Både logistiska problem och brist på delar från underleverantörer innebär att priserna kommer att stiga och kostnaden för verkstäderna kommer att öka, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Situationen är unik och något liknande har fordonsbranschen aldrig upplevt. Vi tror att det kommer att ta tid innan det återgår till det normala.

Leverantörernas tillgång till varor från underleverantörer och råvaror från öst, tillsammans med kapacitetsproblem för gods, är de största utmaningarna. Dessa två faktorer skapar brist och ökade kostnader för verkstäderna. Det värsta är att från vissa leverantörer har priserna för samma produkter ökat flera gånger under några månader. Vissa leverantörer har höjt priserna med mer än 30 procent de senaste månaderna, fortsätter Bo Ericsson. Fraktkostnaden för en liten kylare från Asien var tidigare 25 kronor. Idag är fraktkostnaden för samma artikel över 100 kr. Och så här är det för många produkter.

När leverantörerna höjer priserna kommer det att leda till prisökningar även från importörer och grossister, som i sin tur leder till en prisökning på verkstadstjänster.

För en del verkstäder kan det här bli riktigt kännbart ekonomiskt. Har företaget många serviceavtal (privatleasingbilar med serviceavtal eller leasingbilar med serviceavtal) kan företaget inte kompensera sig genom att höja priset för dessa kunder, då återstår det att höja priset för dem utan serviceavtal. Detta innebär att de som inte är avtalskunder kan få en kännbar höjning av verkstadspriset.

I december förra året kostade en 40-fots container från Kina 1 500 dollar, nu är priset för samma container 13 500 dollar. Utöver detta är det en stor brist på tomma containrar, säger Bo Ericsson.

Vi ser att situationen har förbättrats något den senaste tiden och det finns tecken på en mer normal situation, men vi kommer inte att märka det på många månader på grund av de mycket långa transporterna och bristen på tomma containrar i Asien, avslutar Bo Ericsson.

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

20 Jan, 2022, Extern artikel
Hankook i ny Skandinavisk satsning på motorsport
19 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner ökar sin satsning på tunga däck
19 Jan, 2022, Extern artikel
Stort intresse för Automässan 2023
18 Jan, 2022, Extern artikel
Michelin lanserar Road 6 & Road 6 GT
18 Jan, 2022, Extern artikel
Elbilens framgång ställer nya krav på däcken
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser