< Tillbaka

Prisat fälgföretag på väg upp i trappan

Publicerad: 17 Feb 2022
Stefan Olsson på Special Wheels i Kungsbacka behöver egentligen inte kompassrosen som finns inlagd i parketten utanför hans kontor. Han vet vart företaget är på väg. Upp! Och när Fordonsproffs gjorde ett besök kunde konstateras att marchfarten var uppnådd och kunskapstrappan tillgänglig för alla.

När jag kommer in i lokalerna hälsar alla vänligt och jag får senare veta att alla vet vem jag är. Namnen på alla besökare mailas ut till alla anställda samma dag så att alla har koll. Även om det är en del av en marknadsplan – att få mig att känna mig välkommen med så många trevliga leenden – fungerar det. 

Men leendena är inte bara ämnade för mig. Samma dag utsåg Däckteam årets leverantör och tårtan stod klar i kylen. En snabb huvudräkning av alla diplom som hängde inramade på väggarna konstateras att de vunnit 7 år och varit på pallplats de senaste 15 åren. 

– Det är jätteroligt. Det är ett kvitto på att det vi säger följer vi upp och håller. Att vi är i topp och tar rätt beslut. Det visar också de kundnöjdhetsundersökningar som vi gör vartannat år där vi mäter logistik, leverans och service. Vi är tacksamma för de kunder som är ärliga i sina recensioner. Vi lyssnar och tar till oss, säger Stefan Olsson.

Det är omtanke och familjekänsla på företaget. Vid ingången står ett pinnballspel, ett stort matbord vittnar om att de äter lunch ihop varje dag (”Då ser jag om någon inte mår bra”, säger Stefan Olsson), de har en spa-avdelning med bastu och bubbelpool som får användas av de anställda och deras familjer och alla anställda har var sin badrock med sitt namn insytt på bröstet.

Vi tar en tur i det 3 600 kvadratmeter stora lagret i Kungsbacka (det finns ytterligare 14 000 kvadratmeter i Eksjö, 3 000 i Oslo och 3 000 i Helsingfors). 

– Vår största tillgång är att vi nästan inte har någon personalomsättning. Alla kan nästan allt eftersom vi alla, även jag, började på lagret. Om någon blir sjuk byter vi uppgifter för att täcka upp, oavsett om det är på lagret eller om lagerarbetare blir säljare för en dag. Vi kallar det gummibandsprincipen, säger Stefan Olsson.

– Alla har samma kompetens, vilket ger respekt för varandras arbete. Order läggs in, någon plockar fälgar, någon sätter på adresslappen, vi hänger aldrig ut en kollega om det blir fel.

De jobbar klart för dagen och lämnar inga ogjorda jobb till gänget som jobbar dagen därpå. 

Produkter bestäms av personalen

Personalen bestämmer även vilka produkter som ska säljas. Special Wheels erbjuder 180 olika modeller av fälgar i olika färger. Trenden just nu är svart och gärna blank istället för matt.

– Vi kan ju inte ta in alla modeller, så vi tar hem en av varje, lägger upp dem så får personalen sätta betyg. De produkter som får högst betyg beställer vi. På det sättet känner alla ett ansvar för att produkterna inte ligger kvar på hyllan, vare sig hos oss eller hos våra kunder.

Special Wheels designar även egna produkter. Personalen får lämna in skisser, fälgarna görs i ordning på fabrik enligt alla regler om hållfastighetsberäkningar. De egna märkena heter Nitro Wheels och Image. Image är för ”daily drivers”, alltså mer vanliga fälgar, medan Nitro är lite fartigare och producerade enligt flow forming-tekniken.

Det mest sköts inhouse, även fotograferingen i företagets fotostudio. 

Tårtor vanligt förekommande

Det som går att fira firas med tårta. Även anställningsdatum. 

– Själv kom jag hit på ett bananskal. Jag började 1996 på lagret, därefter fick jag chansen att sälja, sedan VD-jobbet och nu koncernchef för alla länder. Det är mina kolleger som har gjort mig bra. Jag är världsbäst på grund av Maria, Dan, Lars och alla som jobbar här. Vi är inte själva i framgången, säger Stefan Olsson.

Företaget grundades 1993 av tre unga män: Svante, Dan och Micke. Svenska Fälg köpte företaget 2000, men det blev inte bra, så det köptes tillbaka. Företaget har växt och är idag en koncern som är verksam i hela Norden. 

Företaget har också en webbshop, är ISO-certifierade och har egen produktion av trycksaker och kataloger. De har IT-verktyg som kallas Fälgguiden där man kan lägga in registreringsnummer och se vilka fälgar som passar bilen, vilka bultar och övrig teknisk information som är viktig.

Nya modeller förs in

– Vi följer marknaden noggrant. Systemen uppdateras varje dag. Dyker det upp en ny bilmodell har vi tagit reda på den tekniska informationen så att våra kunder ska veta vad som passar på den nya bilen.

Stefan Olsson pratar om SPF, Små Positiva Förbättringar. 

– Vi driver SPF i alla processer för att göra oss lite bättre hela tiden. Alla är VD över sina processer. Är du säljare i Norrland är du VD över det distriktet. Det är bra att få personal som är med och påverkar. 

De har satsat mycket på säljcoachning med swot-analyser, handlingsplaner och liknande. Det har satt kunden i fokus.

– Det är inte något vi bara säger. Vi menar det. Vår affärsidé är att vara den bästa fälgleverantören på marknaden. Bäst är det kunderna tycker är bäst. Vi fokuserar på service, logistik och leverans.

Det hoppas i alla fall att de är störst. Fakta är i alla fall att de jobbar i både Sverige, Norge och Finland. De har alltid minst 150 000 fälgar i lager. 

Uppför framgångstrappan

Och så var det det där med framgångstrappan. 

– Jag får då och då hålla föredrag om trappan för att förklara hur vi kunnat hålla kvar vår personal så bra. Under den tiden jag varit här sedan 1993 är det kanske fyra personer som sagt upp sig. 

Fokus för trappan ligger alltså på ständig förbättring, eftersom den som slutar vara bra snart är dålig. Det handlar om känslor – positiva tankar leder till positiva handlingar. 

– Vi har noggrant analyserat vår personal så att vi vet hur våra personligheter fungerar ihop. Jag vet hur jag kan uttrycka mig för att den anställde ska göra sitt bästa. Och jag vet hur jag inte ska bete mig. 

Första steget på framgångstrappan handlar om INRE DRIV – har du inget inre driv behöver du inte jobba här. 

Andra steget är SPELSYSTEMET – vad vi som företag kan ge dig som anställd för att du ska lyckas – datasystem, tjänstebil, struktur.

Tredje steget är TRYGGHET – har du spelsystemet på plats blir du trygg och det är det bästa. Trygga personer levererar. 

Fjärde och sista steget är PRESTATION. Samtliga presterar. 

– Det är det som gäller, en för alla, alla för en. Du är 1/39 del av framgången. Är någon sjuk måste du backa upp. Vi har en platt organisation. Alla är ansvarig för sin egen process och måste ta ansvar, vi är transparenta, vi talar om hur det går för företaget varje månad. Alla är delaktiga – bestämmer sortiment ihop. 

Motiveringen till priset

Hur lydde då motiveringen till priset bästa leverantör till en av de stora däckkedjorna? Lite motvilligt men med ett stort leende läser Stefan Olsson: ”Vinnaren är en förträfflig leverantör med det lilla extra, som alltid är tillgängliga, hjälpsamma, kunniga och helt klart bäst.” 

– Tänk att vi får det här från våra kunder. Jag blir faktiskt lite rörd. Det är stort. Det kommer göra att alla krigar ännu mer. Vi vill bli ännu bättre, säger Stefan Olsson.

Det handlar förstås om att påverka det som går att påverka, inte allt annat. Råvarupriset är vad det är, men var ärlig. Är varan försenad, säg det. 

– Vi vill vara en bra arbetsplats, där folk vill jobba. Jag kallar oss ”familjen”. De få gånger vi har behövt anställa har vi aldrig haft problem att få hit kompetent personal. Eller så beror det på att de hört talas om mina mysfrukostar. Det är något jag gör överraskningsmässigt vissa fredagar. Då kommer jag hit tidigt, kokar ägg och dukar och fixar frukost till alla. Det är en liten investering men väldigt uppskattat, säger Stefan Olsson.

Namn: Stefan Olsson

Ålder: 49

Gör: VD Special Wheels

Var: Kungsbacka

Antal anställda: 39

Omsätter: 315 milj kr (i Sverige)

Slogan: Nordens största oberoende fälgleverantör (hoppas de, red anm)

Text: MARIA ERIKSSON maria.eriksson@sfvf.eu

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan