< Tillbaka

Preqas/JB Maskinteknik satsar på utrustning till däck och LV

Publicerad: 15 Feb 2022
Både Preqas och JB Maskinteknik är välkända varumärken för de flesta verkstäder. Företagens nästan 100-åriga historia ger inte bara tyngd i erfarenhet utan även i lyftar, däckmonteringsverktyg och andra tunga tillbehör. För att möta framtiden satsar de mer på diagnosverktyg och med hjälp av rallyproffset Mikael Kjellgren ska de in på tunga fackhandeln.

– I och med att fordonsindustrin förändras så mycket måste vi anpassa vårt utbud och våra tjänster så att det passar verkstäderna. I dag ser vi fler däckverkstäder som vill satsa på att kunna utföra enklare reparationer och också ett annat tryck på däckfackhandeln, där elbilar ställer nya krav på utbudet av däck, säger Fredrik Hultman, ansvarig för marknadsföring, serviceavtal och projekt på Preqas/JB Maskinteknik.

Fordonsproffs stämde träff med regionchef Niclas Kollbratt och nyanställda Mikael Kjellgren som ska ansvara för företagets nya satsning inom däckfackhandeln för både lastvagnar och personbilar. Det borde inte vara några svårigheter för Kjellgren som förutom att han är svensk mästare som co-driver i rally även jobbat länge på Hankook Tire och Vianor.

– Det är en fördel att många på verkstäderna vet vem jag är och vad jag har för bakgrund. Det blir enklare att skapa relationer, säger Mikael Kjellgren.

Satsningen ska göra att Preqas/JB Maskinteknik breddas ännu mer och de tror att däckfackhandeln är ett område där det finns stor potential.

– Det är viktigt att vi kan erbjuda produkter och tjänster för hela affären. Det är viktigt inte minst i arbetet med Godkänd Bilverkstad. I den här branschen handlar det mycket om relationer. Vi lever på vårt goda rykte, säger Mikael Kjellgren.

Ingår i Mekonomen Group

Preqas/JB Maskinteknik är ett fristående bolag inom Mekonomen Group, med kontor i ett industriområde i Mölndal utanför Göteborg. Där finns även ett stort showroom där mycket av verkstadsutrustningen finns uppställd. I lokalen intill ligger det 2 800 kvadratmeter stora lagret.

De anställda på Preqas/JB Maskinteknik beskriver företaget som ledande leverantör av tung utrustning i Sverige, alltså verkstadsutrustning, och har som mål att leverera snabbt, med hög kompetens och hitta kundanpassade lösningar. De kalibrerar, installerar, reparerar och utför service. De utför också ackrediterad kalibrering till bland annat besiktningsföretag.

De säger sig vara en av få aktörer som erbjuder helhetslösningar med utrustningsleverans, service och systematiska arbetsmiljöverktyg som exempelvis kalibreringsverktyg.

– Det märks att bilar med avancerad teknik som kameror och radar börjar komma in på verkstäderna. Det är vanligt att det efterfrågas kalibreringsverktyg, säger Niclas Kollbratt.

– När det gäller kalibrering är vi världsledande i Sverige, säger Niclas Kollberg och skrattar. Dessutom är vi kompletta. Ihop med våra andra företag i koncernen kan vi erbjuda en enorm bredd med allt från reservdelar till service.

Nästan 100-årig historia

Preqas/JB Maskinteknik har en lång historia. Preqas startade 1933 under namnet Bima och ägdes då av Volvo. 1980 började de säljar lyftar och 1989 fick de agenturen för Hunters verktyg för hjulinställning och montering av däck. 1989 bildades JB Maskinteknik AB som ett familjeföretag. Därefter blev Bima Opus, och därefter Preqas som numera är ett varumärke för företagets egna sortiment. Sedan 2015 ägs de av Mekonomen Group. 

– Vi är ett väldigt gammalt bolag och många av våra anställda har varit med länge. Det ger oss en unik erfarenhet, säger Niclas Kollbratt.

I dag har företaget 55 anställda, 150 miljoner kronor i omsättning, 650 kvadratmeter kontorsyta, det stora lagret med plats för det mesta, även lyftar i flera olika modeller, varianter och färger.

– Lagerytan räddade oss verkligen under pandemin då många verkstäder behövde utrustning och stora delar av tillverkningen globalt stängde ned, säger Niclas Kollbratt.

Bland Kunderna finns bilprovningsföretag, märkesverkstäder, kedjeanslutna verkstäder och fria verkstäder. Men där finns också verkstäder för tunga fordon, försvaret, stat och kommun.

Trenden att allt fler däckverkstäder vill utvidga verksamheten till att även kunna erbjuda lättare reparationer för bilar som är fem år eller äldre kommer samtidigt som originalhandeln vill satsa mer på däck. För däckverkstäderna kan det handla om reparationer på stötdämpare, bromsar och möjligheten att kunna utföra hjulinställningar. 

– Elmotorn är stark, vilket gör att accelerationen är stark, vilket i sin tur sliter mer på däcken. På tunga sidan är ellastbilarna mycket tyngre och utsätter däcken mer. De slits också annorlunda på grund av tyngden, något som förstås också gäller för vanliga elbilar, säger Mikael Kjellgren.

Preqas/JB Maskinteknik säljer egentligen allt som behövs till verkstäderna, alltså allt från inredning till verktyg och serviceavtal. Det har gjorts ända sedan Bima grundades på 30-talet, fast då ritades verkstäders inredning för hand på staffli. Numera designas verkstäderna i datoriserade CAD-program.

En produkt de gärna nämner är deas portal som kan ställas vid infarten till verkstaden och som gör en statusuppdatering på bildäcken och mäter hjulvinklar i bilen.

– Det ger ett mervärde till kunden om du kan sätta en lapp på backspegeln – ”Vi passade på att kolla bromsar och hjulinstälning när vi ändå bytte däck. Det ser bra ut.”, alternativt att man ringer och berättar att något måste åtgärdas och fråga om de vill ha det åtgärdat när bilen ändå är inlämnad. Det handlar om att skapa mervärde för kunden, säger Niclas Kollbratt.

Text: MARIA ERIKSSON

Maria.eriksson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan