< Tillbaka

Premiär på ProMeisters turné

Publicerad: 12 Okt 2021
Den här veckan har ProMeister premiär på sin turné runt Sverige för att utbilda godkända elbilsverkstäder. Första stoppet: Växjö.

I går rullade ProMeisters blåa lastbil in utanför Mekonomens butik på ett handelsområde i Växjö för att under en vecka erbjuda verkstäderna en säkerhetsutbildning kring elbilar. Det är Mekonomen groups egna initiativ med en kvalitetsstämpel de kallar E+, som är en standard för elbilar som verkstäderna bör skaffa sig.

Lastbilen kan vecklas ut och skapa 85 kvadratmeter i golvyta och 3,80 meter i takhöjd för att få plats med två bilar, en Toyota Yaris och en VW E-up. 

Utbildningen är uppdelad i flera steg, först en utbildning som ges som en webbkurs och en fysisk utbildning som erbjuds till en eller två medarbetare per verkstad på plats vid lastbilen.

– Vårt mål är att avdramatisera hanteringen av elbilar så att verkstäder inte ska känna sig rädda för att arbeta med högvoltsfordon. Det är mycket riskhantering och bedömningar, säger Stefan Andersson, operativ chef på ProMeister.

Turnén kommer pågå i 8 månader och besöka 28 städer från söder till norr. Den här veckan startar de i Växjö, vecka 24 nästa år avslutas turnén i Kiruna.

– Vi kommer nå 384 av våra över tusen verkstäder i Sverige, säger Stefan Andersson.

Målet är att minst en person från varje verkstad, totalt 6-12  personer per vecka, ska ha gått utbildningen som tar 1,5 dagar att genomföra. 

Är man oroad på verkstäderna om hanteringen av elfordon?

– Ja, det är många som känner att de inte vet hur de ska hantera dem. För att kunna göra det så bra som möjligt har vi tittat på Norge, där vi också har många verkstäder, och där lärdomen just är att det är bra att informera om riskerna och göra utbildningen tillgänglig. Det är inte farligt om man känner till och följer reglerna, säger Stefan Andersson.

Oftast kommer lastbilen att vara placerad vid anläggningarna Mekonomen och Meca, men i vissa fall kan de behöva stå någon annanstans på grund av utrymmesbrist.

Initiativet är ett samarbete mellan ProMeister, Mekonomen, Meca och Speedy.

 

 

 

Kopiera länk
Copy
18 Apr, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Stockholm: Bilyaa Group AB, Hovslagarevägen 37, Sollentuna, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
9 Maj, 2023
SFVF - VERKSTADSJURIDIK – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Sundsvall: Scandic Sundsvall City, Trädgårdsgatan 31, Utbildningsledare: Bo Ericsson, SFVF
Visa fler händelser

PRENUMERERA NYHETSBREV(3)

 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan