< Tillbaka

Porsche som elbil - självklart!

Publicerad: 22 Dec 2021
Det började som ett hobbyprojekt mitt i rådande pandemi. Nyligen ställde de ut sina konverterade Porschebilar på elbilsmässan i Göteborg.

I slutet av förra året startade Johan Sjöstedt och Magnus Bergqvist och några vänner Eleven för att konvertera gamla Porschebilar till rena elbilar med modulsystem som ersätter bränsletanken och förbränningsmotorn med batterier och elmotor.

– Det var ju ett rent hobbyprojekt från början, ett kollektiv kan man säga. Vi började med att köpa ett gammalt skal från en Porsche från 1961 som låg isärplockat och inpackat i lådor sedan 30 år. Eftersom vi har ett brinnande intresse för Porschebilar började vi plocka ihop den och gav bilen nytt liv igen. Nästa bil vi byggde var en 911 från 1976 en 45 år gammal bil, den här gången som elbil, säger Johan Sjöstedt.

Därefter har hobbyföretaget konverterat två Porschebilar till och ytterligare en till som arbetas på just nu i verkstaden i Täby.

Varför just Porschebilar?
– Ingen skrotar ju en Porsche. Det är världens bästa bil och nu kan de gamla klassikerna leva kvar genom en konvertering. Det blir en bra lösning, säger Magnus Bergqvist.

Ingen av killarna hade egentligen någon verkstadskompetens sedan tidigare. Istället var de mer kunniga inom design, teknik och IT, något som har hjälpt i arbetet. De närmar sig projektet mer från den tekniska utgångspunkten, bilarna blir uppkopplade och moderniserade.

– Det är en stor utmaning med formfaktorn med batterierna. Vi fick bygga speciella batterilådor. Vi har 3D-scannat karosserna och modulerat delarna i datorn (CAD) för att hitta den rätta formen och kunna hålla nere volymen. Sedan har vi fått beräkna vikten så att den blev rätt genom att vi ersatta en bensinmotor och växellåda med en elmotor, säger Johan Sjöstedt.

Det låter nog enklare än det är – motorn plockas ut, bilen rensas, lackas, en ny bakvagn med egenutvecklad drivlina med elmotor sätts in, en låda med batterimoduler sätts in i främre bagageutrymmet. I motorutrymmet bak sätts ytterligare batterimoduler samt styrsystem. Inredningen kläs om, paneler görs i kolfiber eller i skinn. Nytt elsystem sätts in, både 12 volt samt högström. I dagsäget används begagnade batterier, men nya är på ingång.

Intresset för att konvertera Porschebilar visade sig vara stort.

– Många hör av sig och det här är första gången som vi har tillfälle att visa upp vårt jobb, säger Magnus Bergqvist. Vi är i full gång att prata med leverantörer som vill vara med i projektet. Öhlins är med och utvecklar chassie tillsammans med Elephant racing. Ctek har hjälpt oss med laddteknik och vi pratar med stora eletronikföretag angående batterier, kablar samt komponenter. Just nu för vi dialog med ljudbolag för att skapa ett unikt ljudssystem i bilarna, säger Johan Sjöstedt.

Vad kostar en konvertering? 

– Först och främst krävs en donatorbil eller att vi hittar en lämplig bil till kunden. Det är en ganska kostsam process eftersom det är ett rent hantverk. Vi ser till att allt blir nytt - inredning, speciallack, elsystem, belysning, fälgar och däck. Hela chassiet byts ut mot Öhlins komponenter. Varje bil blir ju unik efter vad ägaren vill ha. 

–Skall den vara en härlig glidarbil eller körmaskin? Det är modifikationer vi anpassar åt kunden. Det tar ganska lång tid och kräver många besiktningar. Det landar på från två miljoner kronor, säger Johan Sjöstedt. I England kostar processen 300.000 pund och i USA är det ett par års väntetid. Vi tror att marknaden kommer att växa även i Sverige, säger Johan Sjöstedt.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan