< Tillbaka

Mekos vd och koncernchef Pehr Oscarson på Automässan 2023. Foto: Pierre Kjellin

Pehr Oscarson: "Det här är en given framtidsbransch"

Publicerad: 31 Jan 2023
Hur ser han på branschens problem att rekrytera och vad hoppas han vinna med SFVF:s och SBF:s sammangående? Vi fick en kort pratstund under Automässan med Mekos vd och koncernchef Pehr Oscarson.

Pehr Oscarson – Meko-koncernen har tio montrar här. Varför satsar ni så mycket på Automässan?

– Mässan ger så otroligt mycket tillbaka för oss, i många avseenden. Den ger självförtroende för oss inom Meko, och för hela branschen. Det är viktigt eftersom vi behöver öka branschens attraktivitet och lyskraft.

Varför söker sig inte fler till fordonsbranschen och verkstäder – det är ju ett högkvalificerat jobb?

– Det handlar nog dels om att göra mer av det vi redan gör för att locka fler. Sedan kan nog också våra branschföreningar göra ännu mer – jobba med PR, kommunikation och vara synlig. Sedan måste vi förstås också jobba med mässor som ett instrument för att synas och vara attraktiva, och inom Meko jobbar vi med egna gymnasieutbildningar.

Det gäller att hela tiden jobba på flera fronter och nivåer samtidigt, sammanfattar Pehr Oscarson, och nämner sedan en annan faktor som i sig är ett starkt säljargument:

– Det här är också en bransch där man faktiskt kan göra karriär – jag tycker vi ofta missar det. Jag själv började till exempel en gång i tiden som bilmekaniker i min pappas bildelsbutik. Vi har inom Meko många mekaniker som idag är butikschefer och regionchefer. Det finns många möjligheter att göra karriär i branschen, om man har den ambitionen.

– Och även starta eget, som också är en väg att gör karriär på. I vår bransch är det en låg tröskel för den som vill starta egen verksamhet.

Varför är fusionen av branschföreningarna SFVF och SBF ett klokt steg att ta nu?

– Vi har drivit SBF under många år nu. För tio år sedan kände vi att vi behövde spetsa till påverkansarbetet genom att bilda en verkstadsförening – SFVF. Den har utvecklats bra och på egna ben och jag tycker Bo Ericsson gjort ett fantastiskt jobb. Sedan har vi märkt att SBF och SFVF allt oftare springer på samma bollar. Sedan tycker jag att distributörerna, butikerna och verkstäderna – de verksamheterna hänger ihop. Så jag tror att vi med den nya gemensamma föreningen får större slagkraft och kan göra mera bra saker.

Vad har ni för planer för den nya föreningen, där du också är en av styrelsemedlemmarna?

– När allting är på plats med den nya föreningen så ska vi göra ett strategiarbete. Exakt vad det sedan landar i vet vi förstås inte nu, men i grunden handlar det om att vi ska göra mer av det som vi gör bra: Synas mer, vara ännu mera aktiva gentemot politiker – och kanske då inte bara gentemot Bryssel utan även satsa på mer internationellt samarbete med andra branschorganisationer, framför allt de i våra grannländer. Fler av oss medlemsföretag är redan närvarande på flera av de nordiska marknaderna.

Hur ska vi få in fler data- och IT-kunniga i branschen?

– För oss på Meko handlar det om att vara den mest attraktiva arbetsgivaren, att vi pratar mer om globala trender, nyheter i branschen, vilka karriärmöjligheter det finns och erbjuder en utvecklande arbetsmiljö för individen. I Meko har vi ett IT-utvecklingsteam i Polen, där vi bedriver verksamheten tillsammans med vårt polska dotterbolag. De anställer fler experter som tillsammans med våra IT-funktioner på övriga marknader säkerställer att Meko hänger med i den snabba digitala utvecklingen.

– Det finns så otroligt många intressanta yrken i den här branschen – det glöms ofta bort.

Jag tycker också generellt att branschen lägger för stor fokus på utmaningarna i omställningen av vår bransch, och de finns. Men det talas generellt för lite om de stora möjligheterna. Till exempel lägger Meko mycket kraft på utveckling och omställning. Det handlar om att utbilda många nya elbilstekniker, att få ett bredare reservdelssortiment för elbilar och att skapa nya intäkter när vanorna ändras hos de som kör bil. Allt detta går och det händer just nu. Jag tror att branschen måste förmedla den bilden lite oftare för att göra vår sektor ännu mer attraktiv, för det här är en given framtidsbransch.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan