Parkeringshus stängt för el- och hybridfordon

Publicerad: 2 Mar 2021
I den tyska staden Leonberg har kommunen stängt ett centralt beläget parkeringshus för el- och hybridfordon. Nyregistreringarna av elbilar ökar. Men förutom de vanliga el-bilfrågorna ligger nu fokus också på oro för säkerheten. I Leonberg nära Stuttgart får elbilsägare läsa att, "Av brandskyddsskäl är tillgången till Gamla Stans parkering för närvarande inte tillåten för el-och hybridfordon."

Leonberg är en blandning mellan gammalt och nytt, stadsbebyggelse och lantliga förorter. Staden grundades 1248 av greven av Württemberg och det kulturella med korsvirkeshus värnar man om så till den milda grad att man inte vågar låta elbilar parkera i det underjordiska p-huset.

Parkeringsförbudet för el- och hybridbilar har sin grund i en bilbrand i Kulmbach under 2020. Där började en bil brinna ‎i september förra året, en vanlig fossildriven bil. Fordonet släcktes med framgång och garaget har nu öppnats igen – men med ett förbud mot inträde av el- och hybridbilar.‎

‎Detta grundar sig på att när el- och hybridbilar fattar eld uppstår den största faran. Dels behövs mycket vatten regelbundet för att släcka branden, men vågar och bör brandmän över huvud taget gå ned i garaget?  Batterierna kan återantändas om och om igen, under flera timmar eller till och med dagar – med mycket hög värmeutstrålning och utsläpp av giftiga ångor. Det är därför som brinnande elbilar sänks ned i stora vattenbehållare. På grund av hotet med okontrollerbara bränder, med risk för katastrofala skador som följd på byggnader och livsfara för människor, valde kommunen att stänga parkeringshuset. ‎

‎Fenomenet med självantändande el- och hybridfordon är inte alls okänt. Nyligen brann en helt ny ‎‎VW Golf 8 GTE - en plug-in hybrid‎‎ med ett stort litium-jon-batteri – den fattade plötsligt eld. Medan passagerarna kunde rädda sig själva, kunde elden inte släckas, så bilen som bara hade gått 300 kilometer måste transporteras i en speciell container. Enligt tidningen Hessisch Niedersächsische Allgemeine, kunde smällen av det exploderande batteriet höras flera mil.‎

När en elbil brinner går det ofta inte att rädda passagerare, det beror inte bara på de extremt höga temperaturerna i de brinnande batterierna, utan också på grund av faran med bågar och elektriska stötar på upp till 1000 volt.

Följer andra städer efter?‎
Det återstår att se om och hur andra städer kommer att reagera på hotet och hur de underjordiska garagen kommer att hantera frågan. Vissa av dem kan låta sig styras av de omfattande restriktionerna för gasdrivna fordon – även om dessa fordon är mycket lättare att släcka än brinnande elbilar.‎

‎Hyresgäster i hus med parkeringsgarage kommer sannolikt att observera problemet med oro. För närvarande jobbar förbundsregeringen i Tyskland på att drastiskt begränsa rätten till installation av laddstationer i delade utrymmet.

‎Källa: E-Autos müssen draußen bleiben – Parkhausverbot für Stromer: Aus Angst vor Bränden: Stadt sperrt E-Autos aus - News - Mercedes-Fans - Das Magazin für Mercedes-Benz-Enthusiasten (mercedes-fans.de)

 

 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
17 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli Elect och FCS märkta däck visas på mässa i München
16 Sep, 2021, Extern artikel
Nytt Boss-vinterdäck från Colmec
16 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook publicerar sin 12:e årliga ESG-rapport
15 Sep, 2021, Extern artikel
Banrekord med Pirelli P Zero Trofeo R
15 Sep, 2021, Extern artikel
Billiga däck kan bli dyra
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
23 Sep, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser