Foto Kustbevakningen

Oskäliga avtalsvillkor när Kustbevakningen gör upphandling

Publicerad: 18 Aug 2020
Frågan är, hur seriöst är det när en myndighet försöker göra en upphandling med oskäliga avtalsvillkor? Kustbevakningen ställer orimliga krav som leder till att Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) avråder från att ingå avtal med dem.

Det finns en hel del skäl till vårt ställningstagande och att vi nu avråder våra medlemmar att ingå avtal med Kustbevakningen, säger Bo Ericsson vd för SFVF och Ulf Stefansson jurist hos SFVF.

I upphandlingen kräver man att verkstan ska lämna två års garanti. Som regel lämnar verkstan endast ett års garanti på delar. Verkstan har inte någon att reklamera till år två, eftersom man inte får mer än ett års garanti från leverantören av delar. I enlighet med ”Verkstadens Reparationsvillkor”, som är en branschöverenskommelse med Konsumentverket, är branschpraxis ett års garanti på arbete och delar.

Det ställs även som krav att gratis lånebil ska tillhandahållas. Detta kan bli väldigt kostsamt. Vad händer om leverantören av reservdelar inte kan leverera på tre månader? Enligt avtalet ska då verkstan stå för lånebilen men själva inte få ersättning. Om detta sker vid något enstaka tillfälle innebär det nog inget problem men om det upprepas, hur ska verkstan då ha råd? Om vi får en andra, tredje eller fjärde våg av Covid-19 och produktionen läggs ned hos verkstans leverantör då finns det en risk för att verkstan går i konkurs, säger Bo Ericsson.

Man ställer som krav att verkstan skall kunna garantera att en diagnos ställs inom 24 timmar. Hur ska man kunna göra det om bilen kommer till verkstan en fredagskväll, helgdag eller under en långhelg? Riskerar verkstan då avtalsbrott?

Verkstan ska även förbinda sig att inte höja priset under 24 månader. Det innebär att om någon av verkstans leverantörer höjer priset eller exempelvis hyresvärden höjer hyran, kan verkstan inte kompensera sig för detta. Om det blir löneökningar kan verkstan inte heller kompensera sig för detta. År tre och fyra får man höja priserna med max 3%. Vad är det för affärsvillkor där kunden bestämmer med hur mycket verkstan ska höja priset om tre eller fyra år?

Ingen har en kristallkula att titta i, men om verkstan väger ihop alla kostnadsökningar till år tre är jag övertygad om att de kommer överstiga 3%.

När myndigheter ställer orimliga krav vid upphandling blir kontentan att det är bättre att avstå från affären, än att vara med och bidra till att göra detta till en ohållbar norm, avslutar Bo Ericsson.

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
21 Sep, 2020, Extern artikel
Vianor lanserar digitalt servicekoncept
18 Sep, 2020, Extern artikel
Goodyear gör efterlängtad comeback i Le Mans
17 Sep, 2020, Extern artikel
Nya Nokian Hakka Van för lätta lastbilar
17 Sep, 2020, Extern artikel
17 personer omkomna i trafiken under augusti
16 Sep, 2020, Extern artikel
Fredrik Ardefors om höstbudgeten – Lovvärt
21 Sep, 2020, Extern artikel
Test av Sveriges mest sålda bil – Volvo V60
14 Sep, 2020, Extern artikel
Dragrace: Audi RS6 vs Mercedes-AMG GT 63 S 4-d Coupé vs Porsche Taycan Turbo
9 Sep, 2020, Extern artikel
Nya Golf kombi officiell
9 Sep, 2020, Extern artikel
En av de äldsta Saabarna har sålts
1 Sep, 2020, Extern artikel
Skodas elbil ENYAQ iV officiell
 Branschorganisationer i samverkan