< Tillbaka

Skärmdump på ABC 3340 News hemsida och t h - brandsäkerhetsexperten Tommy Carnebo (Foto: Dafo Vehicle Protection).

”Olyckor som denna behöver aldrig mera inträffa”

Publicerad: 3 Apr 2023
En lastbilstrailer med kasserade litiumjonbatterier förstördes i en brand i Alabama i USA nyligen. Branden hade kunnat förhindras om transportören hade använt sig av en ny typ av brandsensorer.

Den 31 mars börjar ett trailerekipage fullastat med kasserade litiumjonbatterier brinna när det står parkerat på en rastplats i staden Birmingham i delstaten Alabama i USA. Lastens slutdestination är en batteriåtervinningsanläggning och batterierna är förpackade i ett större antal fat, där varje fat har en volym på 55 gallons (ca 208 liter).

En räddningsstyrka på totalt fem brandbilar lyckas släcka branden efter att ha lokaliserat de tunnor som fattat eld och fokusera släckningsarbetet dit. Det rapporterar flera lokala och regionala medier.

Batteribränder likt den i lastbilstrailern i Alabama hade enkelt kunnat undvikas ifall lasten varit försedd med den nya typen av sensorer som känner av gasen kolmonoxid. Det förklarar den före detta brandmannen Tommy Carnebo som idag jobbar som brandsäkerhetsexpert på Dafo Vehicle Protection, som är det företag som tagit fram och nu säljer den nya sensorn.

– Det viktiga här är att övervaka luften runt batterierna. Ett av de allra effektivaste metoderna för att upptäcka om något är fel med ett batteri är att övervaka luften runt om batterihöljet, förklarar Tommy Carnebo.

Innan ett litiumjonbatteri börjar brinna så börjar det avge kolmonoxid – en gas som är luktlös. Dafo Vehicles nyutvecklade sensor upptäcker redan låga halter av kolmonoxid och i god tid innan batteriet hinner fatta eld. Sensorn larmar alltså i god tid innan branden hunnit utvecklats, så att man hinner evakuera människor, förklarar Tommy Carnebo.

LÄS ÄVEN: Unika sensorer kan förhindra brand

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan