Nissan Leaf har det lättaste batteriet.

Olika nyanser av grönt på elbilen

Publicerad: 9 Okt 2021
Frågan är vilken nyans av färgen grönt som elbilar egentligen motsvarar? En del hävdar att den mer är smutsgrön, men med tiden verkar den gröna färgen bli mer klar. Financial Times har rett ut begreppen i en intressant analys.

Financial Times har gjort en undersökning om hur grön elbilen egentligen är. Självklart kommer de fram till att utsläppen från en elbil är betydligt renare än från fossildrivna bilar, men när bilen lämnar fabriken är miljöavtrycket mätt i koldioxidutsläpp faktiskt högre än för en bensindriven bil.

Enligt en kinesisk studie är utsläppen vid produktionen av elbilar hela 60 procent högre jämfört med produktionen av en förbränningsbil.

Mycket handlar förstås om batteriets material, så som litium från Chile och Australien och kobolt från Kongo. Gruvdriften orsakar också utsläpp – mellan fem och 15 ton koldioxid per ton producerad och utvunnet litium.

Det motsvarar det totala behovet av elektricitet i ett eller två amerikanska hem under ett helt år, enligt Financial Times.

Samtidigt tros tillgången på litium och kobolt minska framöver.

Materialen transporteras ofta långa vägar för att göras till celler som bygger batterier. 

Enligt studier kommer mer än en tredjedel av all koldioxid som släpps ut under elbilsproduktionen från batteriproduktionen. Om föraren kan ladda bilen med förnybar el minskas den skadliga effekten, men om den laddas i ett land med kolkraft (som Kina – världens största elbilsmarknad) motsvaras utsläppen 2/3 tank med bensin.

Dessutom avges fler partiklar från däck på elbilar jämfört med från bensin- och dieselbilar, även om tidningen här betonar att mer forskning kommer behövas. Anledningen tros vara att elbilar oftast är tyngre.

Det minsta tillgängliga batteriet är, enligt FT, det som sitter i Nissan Leaf som väger 300 kilo, men batteriet i Jaguar-I-Pace väger mer än ett halvt ton.

Ändå är elbilar i långa loppet ett bättre alternativ. Enligt studier avger elbilar från tillverkning till körning mellan 17 och 30 procent lägre utsläpp än bensin- och dieseldrivna bilar. Ju renare energin som bilen laddas på, desto mer kan elbilen sänka utsläppen. För att världen ska nå koldioxidutsläpp före 2060 beräknar International Energy Agency att elbilar behöver utgöra 60 procent av försäljningen 2030. 

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  

25 Okt, 2021, Extern artikel
Hankook stärker policyn för hållbarhet
22 Okt, 2021, Extern artikel
Mekonomen vann pris på Retail Awards
21 Okt, 2021, Extern artikel
BKT släpper ny dimension av TR 461
21 Okt, 2021, Extern artikel
Mitas uppgraderar lufttrycksapp
20 Okt, 2021, Extern artikel
Michelin på Sverigeturné med ProMeister
25 Okt, 2021, Extern artikel
Sveriges snyggaste bil 2021
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
28 Okt, 2021
SFVF:s BILHANDELSJURIDIK – för fordonshandeln
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Tomas Ulander
28 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser