< Tillbaka

Nissan Leaf har det lättaste batteriet.

Olika nyanser av grönt på elbilen

Publicerad: 9 Okt 2021
Frågan är vilken nyans av färgen grönt som elbilar egentligen motsvarar? En del hävdar att den mer är smutsgrön, men med tiden verkar den gröna färgen bli mer klar. Financial Times har rett ut begreppen i en intressant analys.

Financial Times har gjort en undersökning om hur grön elbilen egentligen är. Självklart kommer de fram till att utsläppen från en elbil är betydligt renare än från fossildrivna bilar, men när bilen lämnar fabriken är miljöavtrycket mätt i koldioxidutsläpp faktiskt högre än för en bensindriven bil.

Enligt en kinesisk studie är utsläppen vid produktionen av elbilar hela 60 procent högre jämfört med produktionen av en förbränningsbil.

Mycket handlar förstås om batteriets material, så som litium från Chile och Australien och kobolt från Kongo. Gruvdriften orsakar också utsläpp – mellan fem och 15 ton koldioxid per ton producerad och utvunnet litium.

Det motsvarar det totala behovet av elektricitet i ett eller två amerikanska hem under ett helt år, enligt Financial Times.

Samtidigt tros tillgången på litium och kobolt minska framöver.

Materialen transporteras ofta långa vägar för att göras till celler som bygger batterier. 

Enligt studier kommer mer än en tredjedel av all koldioxid som släpps ut under elbilsproduktionen från batteriproduktionen. Om föraren kan ladda bilen med förnybar el minskas den skadliga effekten, men om den laddas i ett land med kolkraft (som Kina – världens största elbilsmarknad) motsvaras utsläppen 2/3 tank med bensin.

Dessutom avges fler partiklar från däck på elbilar jämfört med från bensin- och dieselbilar, även om tidningen här betonar att mer forskning kommer behövas. Anledningen tros vara att elbilar oftast är tyngre.

Det minsta tillgängliga batteriet är, enligt FT, det som sitter i Nissan Leaf som väger 300 kilo, men batteriet i Jaguar-I-Pace väger mer än ett halvt ton.

Ändå är elbilar i långa loppet ett bättre alternativ. Enligt studier avger elbilar från tillverkning till körning mellan 17 och 30 procent lägre utsläpp än bensin- och dieseldrivna bilar. Ju renare energin som bilen laddas på, desto mer kan elbilen sänka utsläppen. För att världen ska nå koldioxidutsläpp före 2060 beräknar International Energy Agency att elbilar behöver utgöra 60 procent av försäljningen 2030. 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan