< Tillbaka

Nytt möte om CAB Group avslutat utan lösning

Publicerad: 23 Dec 2021
I går avslutades ett möte mellan SFVF, MRF och Bil Sweden i ett försök att hitta en lösning på den infekterade konflikten om Cabas tidsstudien ytrikta.

Nyligen gick CAB ut och införde nya riktlinjer i Cabas baserat på en ny tidsstudie – ytrikta. Branschförbunden SFVF, MRF och Bil Sweden gick då ihop och deklarerade att de inte stod bakom studien. 

Förbunden anser inte att CAB har säkerställt att arbetet har rätt kvalitet, att man följt tillverkarens anvisningar eller att man haft rätt skyddsutrustning i enlighet med de arbetsmiljökrav som finns.

Från Cabas håll anser de ha genomfört studien i enlighet med vad som kommunicerades. De hävdar att branschförbunden visst fått vara med i arbetet med tidsstudien, men inte tagit chansen, att de haft möjlighet till deltagande i samverkansgruppen, men sagt nej och att de därför förlorat sin chans att påverka studien.

– Det där stämmer inte riktigt. Vi har under lång tid talat om varför vi inte kan vara med i samverkansgruppen. Det beror bland annat på att vi upplever att våra synpunkter ändå inte skulle tas i beaktande eftersom de infört majoritetsbeslut. Vi motsätter oss den här studien i sin helhet och vill påverka studien så att den görs rätt, säger Claes Åström, vd SFVF.

Viktigt för branschförbunden är att tidsstudien genomförts genom att tagit hänsyn till arbetsmiljöregler, att de har rätt utrustning och följer tillverkarens anvisningar. 

Branschförbunden står helt eniga i beslutet att råda sina verkstäder att inte använda tidsstudien och istället göra manuella rader eller följa den gamla tidsstudien som godkänts av branschförbunden.

– Vi har sträckt ut handen och försökt att prata med Cabas flera gånger, men det har inte mottagits som vi hoppats. De påstår att studien gjorts enligt konstens alla regler, att den är verifierad och stämmer, men när man går igenom den ser man vilka delar de har utelämnat. Det är inte okej, säger Claes Åström.

Bilia har officiellt gått ut och meddelat att de kommer följa branschorganisationerna och göra manuella rader. Flera andra verkstäder har, enligt Fordonsproffs uppgifter, gjort samma bedömning.

Vad händer nu? 

– Vi kommer tillsammans komma med ett formellt svar på de synpunkter som Cabas har kommit med. Sedan får vi se vad som händer, säger Claes Åström.

De verkstäder som deltog vid webbinariet om Cabas tidsstudie kommer få en sammanställning av de frågor som togs upp med tydligt uppställda svar. Detta kommer mailas ut till deltagarna inom kort.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan