< Tillbaka

Foto Volvo Personvagnar - Volvo full car range

Nya tider väntar Volvoåterförsäljare

Publicerad: 12 Feb 2021
Enligt Volvos vd Håkan Samuelsson är tiden förbi då kundrelationerna bara byggs upp av återförsäljare. Volvo kommer att engagera sig mer när det gäller hur bilar säljs. I samband med att Volvo Car Group presenterade sitt resultat för 2020 berättade Håkan Samuelsson som är vd för Volvo Car Group att man är i färd med att definiera bilhandlarnas roll i framtiden.

- Vi kommer att engagera oss mer i hur bilar säljs i framtiden. Den tid då kundrelationerna bara byggdes upp av återförsäljare är förbi, sade Håkan Samuelsson.

- Nu ändrar Volvo sin affärsmodell och tillverkaren kommer att sälja sina elbilar direkt online till sina slutkunder. Samtidigt måste Volvo Cars bli bättre på att bygga kundrelationer. Ambitionen är att 50% av Volvos bilförsäljning globalt ska ske digitalt år 2025 och dit är det endast fyra år, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Volvo Cars har som mål att etablera fem miljoner direkta kontakter mellan sig och kunden senast 2025.

- Samtidigt har Håkan Samuelsson sagt att Volvo måste bygga bättre kundrelationer tillsammans med sina återförsäljare. Lite motsägelsefullt, men jag tolkar förändringen som att Volvo Cars vill ha mindre återförsäljare som inte är lika starka och stora som exempelvis Bilia, säger Bo Ericsson.  

Håkan Samuelsson sa också nyligen att Volvo Cars inte tycker att deras sätt att arbeta med Bilia idag är förenligt med det nya sättet man planerar för framtiden. Det är bakgrunden till att Volvo sade upp både återförsäljaravtalet och serviceavtalet den 19 november förra året. Uppsägningstiden är två år, och under tiden som avtalen gäller drivs Bilias Volvo-verksamhet som vanligt.

- Vi har två år på oss att hitta ett sätt att arbeta med Bilia som motsvarar våra kunders förväntningar i framtiden, säger Håkan Samuelsson.

För en tid sedan ville Bilia köpa Upplands Motor, men Bilia stoppades då av Volvo och tillverkaren tog även över Upplands Motor. Volvos plan är att slå samman Upplands Motor och Bra Bil med den egna återförsäljaren Volvo Bil som har sju filialer och säljer bilar till Volvos anställda.

Genom att slå ihop de tre återförsäljarna kommer Volvo att etablera ett nytt e-handelskoncept i kombination med fysisk närvaro, uppger Dagens Industri. Ambitionen på sikt är att bli Sveriges största Volvo-handlare med mellan 20 och 25% marknadsandel. En roll som Bilia har idag eftersom de svarar för cirka 30% av Volvos försäljning i Sverige.

Det svänger rejält nu i Volvo världen. Ny vd för Volvo Cars Sverige är Jessica Span som tidigare har varit vd för återförsäljaren Volvo Bil i Göteborg AB. Jessica Span har över 15 års erfarenhet från Volvokoncernen, och utvecklingen av Care by Volvo. För en dryg vecka sedan avsattes Janola Gustafson av styrelsen i Volvohandlarföreningen. Per Avander, Bilias vd har klivit av som styrelseordförande i Volvohandlarföreningen och uppger att skälet är att det känns fel att representera den svenska Volvoaffären om Bilia inte får vara Volvohandlare.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan