Foto Volvo Personvagnar - Volvo full car range

Nya tider väntar Volvoåterförsäljare

Publicerad: 12 Feb 2021
Enligt Volvos vd Håkan Samuelsson är tiden förbi då kundrelationerna bara byggs upp av återförsäljare. Volvo kommer att engagera sig mer när det gäller hur bilar säljs. I samband med att Volvo Car Group presenterade sitt resultat för 2020 berättade Håkan Samuelsson som är vd för Volvo Car Group att man är i färd med att definiera bilhandlarnas roll i framtiden.

- Vi kommer att engagera oss mer i hur bilar säljs i framtiden. Den tid då kundrelationerna bara byggdes upp av återförsäljare är förbi, sade Håkan Samuelsson.

- Nu ändrar Volvo sin affärsmodell och tillverkaren kommer att sälja sina elbilar direkt online till sina slutkunder. Samtidigt måste Volvo Cars bli bättre på att bygga kundrelationer. Ambitionen är att 50% av Volvos bilförsäljning globalt ska ske digitalt år 2025 och dit är det endast fyra år, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF). Volvo Cars har som mål att etablera fem miljoner direkta kontakter mellan sig och kunden senast 2025.

- Samtidigt har Håkan Samuelsson sagt att Volvo måste bygga bättre kundrelationer tillsammans med sina återförsäljare. Lite motsägelsefullt, men jag tolkar förändringen som att Volvo Cars vill ha mindre återförsäljare som inte är lika starka och stora som exempelvis Bilia, säger Bo Ericsson.  

Håkan Samuelsson sa också nyligen att Volvo Cars inte tycker att deras sätt att arbeta med Bilia idag är förenligt med det nya sättet man planerar för framtiden. Det är bakgrunden till att Volvo sade upp både återförsäljaravtalet och serviceavtalet den 19 november förra året. Uppsägningstiden är två år, och under tiden som avtalen gäller drivs Bilias Volvo-verksamhet som vanligt.

- Vi har två år på oss att hitta ett sätt att arbeta med Bilia som motsvarar våra kunders förväntningar i framtiden, säger Håkan Samuelsson.

För en tid sedan ville Bilia köpa Upplands Motor, men Bilia stoppades då av Volvo och tillverkaren tog även över Upplands Motor. Volvos plan är att slå samman Upplands Motor och Bra Bil med den egna återförsäljaren Volvo Bil som har sju filialer och säljer bilar till Volvos anställda.

Genom att slå ihop de tre återförsäljarna kommer Volvo att etablera ett nytt e-handelskoncept i kombination med fysisk närvaro, uppger Dagens Industri. Ambitionen på sikt är att bli Sveriges största Volvo-handlare med mellan 20 och 25% marknadsandel. En roll som Bilia har idag eftersom de svarar för cirka 30% av Volvos försäljning i Sverige.

Det svänger rejält nu i Volvo världen. Ny vd för Volvo Cars Sverige är Jessica Span som tidigare har varit vd för återförsäljaren Volvo Bil i Göteborg AB. Jessica Span har över 15 års erfarenhet från Volvokoncernen, och utvecklingen av Care by Volvo. För en dryg vecka sedan avsattes Janola Gustafson av styrelsen i Volvohandlarföreningen. Per Avander, Bilias vd har klivit av som styrelseordförande i Volvohandlarföreningen och uppger att skälet är att det känns fel att representera den svenska Volvoaffären om Bilia inte får vara Volvohandlare.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
24 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli och Lamborghini Countach firar 50 år
23 Sep, 2021, Extern artikel
Bileko förstärker i Stockholm
23 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook vann Auto Express sommardäcktest
22 Sep, 2021, Extern artikel
Motion om förbud av vinterdäck på sommaren
21 Sep, 2021, Extern artikel
Enviro erhåller hållbarhetscertifiering
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
28 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser