Nya tider kräver nya grepp av oss alla!

Publicerad: 13 Maj 2020
Att arbeta med en strategi och utveckling för att bidra till en mer hållbar och fossil oberoende fordonsbransch är ett måste, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Coronaviruset har påskyndat omställningen till mer fossilfria och hållbara transporter på allvar i Sverige. Samtidigt måste vi inse att bilen är här för att stanna eftersom den är en förutsättning för att ett samhälle ska kunna fungera. Vi som branschförening har ett stort ansvar att vara med och driva på den omställningen, säger Ulf Stefansson jurist på SFVF. Att skrota äldre bilar har varit ett sätt för olika regeringar att få fart på nybilsförsäljningen och öka andelen nya bilar med renare utsläpp.

Efter finanskrisen 2008 använde flera länder skrotningspremier för att få fart på den viktiga bilindustrin igen. I Frankrike, Tyskland, Italien med flera länder inleddes kampanjer i slutet av 2008, där bilägare erbjöds höga belopp för att skrota bilar med ett koldioxidvärde på över exempelvis 160 gram per kilometer. I Sverige straffar vi däremot ägare av nya bilar och husbilar med Bonus-Malus, som motverkar hela omställningen. Detta är inte en genomtänkt strategi anser vi.

För att klara målet om en fossilfri fordonsflotta till 2030 behöver vi även fler alternativ förutom elbilsbidrag. För de flesta i Sverige är köpet av en elbil eller hybrid en alltför stor investering, därför måste vi arbeta på flera fronter för att nå målet, säger Bo Ericsson. Att exempelvis konvertera bilar till ett annat fossilfritt bränsle, som etanol eller gas, är en snabb väg till positiv förändring när det gäller påverkan på miljön.

Tyvärr hindras vi av olika regelverk när det gäller etanolkonvertering. Ett av dem är den registreringsbesiktning som krävs efter att konverteringen är gjord. Det finns inte några riktlinjer kring hur man ska hantera etanolkonvertering. Vi vet att det finns en stor efterfrågan på etanolkonvertering av äldre bensinbilar, men de avgastester som idag krävs är inte möjliga att utföra för en normal verkstad.

Vi anser att de vore betydligt bättre med ett typgodkännande, gärna med ett krav att verkstaden ska vara godkänd enligt den nya branschstandarden Godkänd Bilverkstad, för att säkerställa att konverteringen är korrekt utförd och under kontrollerade former.

Genom SFVF:s arbete i Transportstyrelsens Besiktningskommitté har vi fört upp på agendan vilka frågor vi från branschen anser måste ändras. De främsta frågorna som vi berört handlar om regelverket kring etanol- och gaskonvertering samt att alla verkstäder ska kunna besiktiga gastankar och kringutrustning, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
17 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli Elect och FCS märkta däck visas på mässa i München
16 Sep, 2021, Extern artikel
Nytt Boss-vinterdäck från Colmec
16 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook publicerar sin 12:e årliga ESG-rapport
15 Sep, 2021, Extern artikel
Banrekord med Pirelli P Zero Trofeo R
15 Sep, 2021, Extern artikel
Billiga däck kan bli dyra
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
23 Sep, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser