Nya tider kräver nya grepp av oss alla!

Publicerad: 13 Maj 2020
Att arbeta med en strategi och utveckling för att bidra till en mer hållbar och fossil oberoende fordonsbransch är ett måste, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Coronaviruset har påskyndat omställningen till mer fossilfria och hållbara transporter på allvar i Sverige. Samtidigt måste vi inse att bilen är här för att stanna eftersom den är en förutsättning för att ett samhälle ska kunna fungera. Vi som branschförening har ett stort ansvar att vara med och driva på den omställningen, säger Ulf Stefansson jurist på SFVF. Att skrota äldre bilar har varit ett sätt för olika regeringar att få fart på nybilsförsäljningen och öka andelen nya bilar med renare utsläpp.

Efter finanskrisen 2008 använde flera länder skrotningspremier för att få fart på den viktiga bilindustrin igen. I Frankrike, Tyskland, Italien med flera länder inleddes kampanjer i slutet av 2008, där bilägare erbjöds höga belopp för att skrota bilar med ett koldioxidvärde på över exempelvis 160 gram per kilometer. I Sverige straffar vi däremot ägare av nya bilar och husbilar med Bonus-Malus, som motverkar hela omställningen. Detta är inte en genomtänkt strategi anser vi.

För att klara målet om en fossilfri fordonsflotta till 2030 behöver vi även fler alternativ förutom elbilsbidrag. För de flesta i Sverige är köpet av en elbil eller hybrid en alltför stor investering, därför måste vi arbeta på flera fronter för att nå målet, säger Bo Ericsson. Att exempelvis konvertera bilar till ett annat fossilfritt bränsle, som etanol eller gas, är en snabb väg till positiv förändring när det gäller påverkan på miljön.

Tyvärr hindras vi av olika regelverk när det gäller etanolkonvertering. Ett av dem är den registreringsbesiktning som krävs efter att konverteringen är gjord. Det finns inte några riktlinjer kring hur man ska hantera etanolkonvertering. Vi vet att det finns en stor efterfrågan på etanolkonvertering av äldre bensinbilar, men de avgastester som idag krävs är inte möjliga att utföra för en normal verkstad.

Vi anser att de vore betydligt bättre med ett typgodkännande, gärna med ett krav att verkstaden ska vara godkänd enligt den nya branschstandarden Godkänd Bilverkstad, för att säkerställa att konverteringen är korrekt utförd och under kontrollerade former.

Genom SFVF:s arbete i Transportstyrelsens Besiktningskommitté har vi fört upp på agendan vilka frågor vi från branschen anser måste ändras. De främsta frågorna som vi berört handlar om regelverket kring etanol- och gaskonvertering samt att alla verkstäder ska kunna besiktiga gastankar och kringutrustning, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
14 Maj, 2021, Extern artikel
BKT:s Ridemax-serie utökas med ny dimension
12 Maj, 2021, Extern artikel
Nokians testcenter Hakka Ring i Spanien
12 Maj, 2021, Extern artikel
9 av 10 i Norge vill ha säkerhetsutbildningar för unga på bana
12 Maj, 2021, Extern artikel
Nya Nokian Snowproof C
11 Maj, 2021, Extern artikel
Ny VD för Falken och Sumitomo Rubber Europe
12 Maj, 2021, Extern artikel
En första titt på Kia EV6
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test av BMW M3 & M4
12 Maj, 2021, Extern artikel
Test: Mercedes-Benz S 400 d 4MATIC
12 Apr, 2021, Extern artikel
BMW X5 hybrid testad
10 Apr, 2021, Extern artikel
Londontaxi byggd på Volvo-delar
26 Apr, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri webbkurs i energieffektivisering
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv - du väljer själv när du vill genomföra kursen
18 Maj, 2021
CvZ Juridik - Styrelse, VD- och revisorsansvar i aktiebolag
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM för medlemmar i Verkstadsföretagarna / SFVF, Online
18 Maj, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser