Ny teknik räddar liv när elektriska fordon är inblandade i olyckor!

Publicerad: 18 Mar 2020
Med fler elbilar på vägen, känner sig många förare alltmer osäkra på vad de ska göra eller inte göra i händelse av kollision, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Elfordon ställer också höga krav på relevant kunskap och innebär helt nya utmaningar för räddningspersonal, ambulanspersonal, polisen, bärgare, verkstäder, bildemonterare och vägassistans.

Även för skadeverkstäder innebär krockade elfordon en utmaning. I verkstadsbranschen utför vi ca 600 000 skadereparationer årligen. Dessa måste kunna ske på ett säkert sätt, oavsett om det är ett fordon som går på fossilt bränsle eller ett elfordon, säger Bo Ericsson.

Nu lanserar Bosch halvledare som förebygger risken för elektrisk chock efter en olycka. Små sprängladdningar anslutna till elfordonets batterier isolerar strömförsörjningen i händelse av en kollision. På en bråkdel av en sekund inaktiveras elfordonets kraftkretsar. Detta gör det möjligt för blåljuspersonalen bland andra, att omedelbart kunna påbörja sitt arbete och säkerställer att fordonets passagerare blir omhändertagna snabbare.

Karl-Heinz Knorr, vice ordförande för den tyska brandmanföreningen säger: ”Med bakgrund av det växande antalet elfordon, som potentiellt kan vara involverade i kollisioner, är sådana system absolut nödvändiga om vi ska fullgöra vårt uppdrag att hjälpa och rädda offer för trafikolyckor så snabbt och säkert som möjligt”.

Batterier i elfordon är utformade för att leverera en spänning på 400 till 800 volt. Med den nya tekniken kan man nu säkerställa att högspänningsbatteriet automatiskt kopplas bort, så att ingen på platsen för olyckan - fordonspassagerare, räddningspersonal, polisen - kommer i kontakt med strömförande komponenter, enligt Bosch. Systemet ingår i ett pyrotekniskt säkerhetsomkopplingssystem, så kallat pyrofuse.

Med pyrofuse stängs kraftcirkulationen av i högspänningsbatteriet, med hjälp av miniatyrsprängladdningar, snabbt och effektivt. Om exempelvis krockkuddsensorn upptäcker ett krockvåld (vanligtvis 10G), utlöser den små explosioner som driver in en kil i högspänningskabeln mellan batterienheten och kraftelektroniken och kopplar bort dessa. Genom att avbryta strömflödet på detta sätt elimineras risken för elektrisk stöt eller brand.

Skönt att teknikutvecklingen går snabbt fram så att allt färre skadas eller omkommer i olyckor, avslutar Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
17 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli Elect och FCS märkta däck visas på mässa i München
16 Sep, 2021, Extern artikel
Nytt Boss-vinterdäck från Colmec
16 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook publicerar sin 12:e årliga ESG-rapport
15 Sep, 2021, Extern artikel
Banrekord med Pirelli P Zero Trofeo R
15 Sep, 2021, Extern artikel
Billiga däck kan bli dyra
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
23 Sep, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser