< Tillbaka

Foto Peugeot

Ny jättesatsning – investerar över 300 miljarder på elbilar

Publicerad: 12 Aug 2021
En av världens största biltillverkare, Stellantis, gör en storsatsning på elbilar och satsar mer än 300 miljarder kronor på att få fram nya elbilar. Stellantis vill locka elbilsköpare med en längre räckvidd. Bolagets elbilar ska klara att köra 50 - 80 mil på en laddning och kunna ladda för tre nya mil per minut.

Biltillverkarna fortsätter att satsa enorma belopp på att ställa om sin produktion och ta fram fler elbilar. Ett av de senaste exemplen kom under juli när fransk-italiensk-amerikanska Stellantis gjorde klart att bolaget fram till 2025 ska investera drygt 30 miljarder euro på utvecklingen av nya elbilar, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Stellantis bildades tidigare i år och består av flera kända varumärken, bland andra Citroën, Fiat, Peugeot och Chrysler. Enligt bolagets koncernchef Carlos Tavares siktar bolaget nu på att 70 procent, av de bilar som gruppen säljer i Europa, under 2030 ska vara antingen rena elbilar eller laddhybrider.

Tidigare har liknande besked kommit från rader av andra tillverkare, exempelvis Volkswagen och Renault. Svensk-kinesiska Volvo Cars är också inne i en stor omställning och räknar med att från 2030 enbart tillverka rena elbilar.

Biltillverkarna pressas redan av de skärpta utsläppskraven, bland annat i Europa. Det förs också diskussioner om att på olika sätt skärpa utsläppskraven så mycket att det om några år i praktiken inte blir möjligt att sälja nya bilar med förbränningsmotor. Genom att sälja fler elbilar räknar biltillverkarna med att få ned de genomsnittliga utsläppen och därmed också slippa undan hotande böter i miljardklassen.

Än så länge är elbilar dyrare än motsvarande bensinbilar. Men Stellantis ledning räknar med att till 2026 ska den totala kostnaden för att äga en elbil vara på samma nivå som för bensinbilen. Den största kostnaden som kommer sjunka är batteritillverkningen som beräknas gå ned med 40 procent till 2024, och med ytterligare 20 procent till 2030, säger Bo Ericsson.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners