< Tillbaka

Foto: Jacob Sjöman

Ny e-tjänst visar på uppskov med besiktning

Publicerad: 24 Jun 2020
Den 4 juni infördes förlängd inställelsetid med 7 månader för kontrollbesiktning efter ett beslut från EU.

För att enkelt kunna se sitt nya sista besiktningsdatum har Transportstyrelsen nu tagit fram en e-tjänst – Se besiktningsdatum för ditt fordon: https://transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/se-besiktningsdatum/


 

Den så kallade omnibusförordningen infördes efter rekordsnabbt beredningsarbete för att mildra covid-19-pandemins effekter på transportområdet. Förordningen omfattar flera tillfälliga lättnader och undantag. En av lättnaderna är en förlängd inställelsetid för kontrollbesiktning för alla fordon som skulle ha besiktigats senast någon gång mellan den 1 februari 2020 och den 31 augusti 2020. Uppskattningsvis 1,2 miljoner fordon påverkas av förlängningen.

Eftersom beslutet om förlängning infördes med så kort framförhållning, var det inte möjligt att hinna anpassa vägtrafikregistret innan reglerna trädde i kraft. Vägtrafikregistret och övriga e-tjänster visar fortfarande besiktningsuppgifter enligt de gamla reglerna.

För att fordonsägare ska kunna kontrollera vilket datum som gäller för just deras fordon har Transportstyrelsen tagit fram en speciell e-tjänst som tar hänsyn till den förlängda inställelsetiden.

- Det är viktigt att fordonsägare enkelt kan få reda på vad som gäller just för dem och deras fordon och med den här e-tjänsten löser vi det behovet. Samtidigt fortsätter vi att arbeta fram en permanent lösning för våra register, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Det går också att kontrollera besiktningsdatum för ett fordon genom att ringa till Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor. Transportstyrelsen fortsätter arbetet med att uppdatera vägtrafikregistret för att det ska visa korrekt information. Inriktningen är att en lösning kommer vara på plats i närtid.

- Den förlängda inställelsetiden ska ge en möjlighet att skjuta upp sin besiktning främst för den som på grund av pandemin har svårt att besiktiga sitt fordon. Men om alla gör det finns det risk för köer och trängsel hos besiktningsföretagen under nästa vår. Ett sätt att undvika det är att den som kan besiktiga sitt fordon i vanlig ordning också gör det, säger Jonas Bjelfvenstam.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan