< Tillbaka

Ny ARN-praxis kring rostskydd och garanti

Publicerad: 9 Jan 2020
Ford får bakläxa av ARN avseende garanti mot genomrostning samtidigt som Mekonomen frias.

Kunden reklamerade sin Ford till en för märket auktoriserad återförsäljare då hon upptäckte rost på bakluckan och innanför vänster bakdörr. Enligt återförsäljaren berodde skadorna på att Mekonomens rostskyddskontroll inte var korrekt utförd då verkstaden som utfört rostskyddskontrollen i samband med underhållsservice inte var auktoriserade. Återförsäljaren angav även att om bilen servats hos dem hade kundens rostskador blivit åtgärdade i enlighet med den tolvåriga garantin mot genomrostning.

Kunden riktade sitt krav mot både Ford och Mekonomen. Hon yrkade specifikt på att om ARN skulle anse att Mekonomens underhållsservice inklusive rostskyddskontroll inte skulle ha varit fackmässigt utfört, att Mekonomen skulle ersätta henne för kostnaden för att åtgärda rostskadorna hos Ford.  Mekonomen angav i sitt svar till nämnden att det inte är fackmässigt att hoppa över en rostskyddsinspektion i samband med underhållsservice då detta är ett servicemoment som ska utföras i enlighet med serviceprotokollet.

Ulf Stefansson, jurist hos SFVF nämner att ARN:s praxis även tidigare varit tydlig med att service som utförs av en fristående allbilsverkstad är likvärdig en service utförd hos en auktoriserad märkesverkstad. Enligt Stefansson visar återigen denna praxis att en fordonstillverkare inte kan lägga till diverse garantier till nybilsgarantin, och i synnerhet inte som servicepunkter i ordinarie serviceschema, för att sedan hävda att dessa moment måste utföras av verkstäder inom det auktoriserade nätverket.

Det kan aldrig vara okej att försöka runda EU:s gruppundantag för underhållsservice med diverse tilläggsgarantier. Sådana tilläggsgarantier med vertikala och konkurrensbegränsande villkor torde således strida mot EU:s gruppundantag enligt Stefansson. Så som jag ser det och som Mekonomen även påtalat i sitt svar till ARN så har verkstaden uppfyllt sina skyldigheter och kunden har gjort en underhållsservice i enlighet med fordonstillverkarens anvisningar. Verkstaden har uppfyllt sitt dokumentationskrav för att garantin mot genomrostning ska vara tillämpbar avslutar Stefansson.

Källa: ARN Änr. 2019–08617

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan