Fotot illustrerar endast textens innehåll.

Nu släpps förarlösa bilar på San Franciscos gator

Publicerad: 20 Dec 2020
Nu kommer General Motors testa autonoma elektriska Bolt EV i Sunset District, ett område med både bostäder och kontor i San Francisco. Efter ett år av tester med en mänsklig reservförare vid rodret lanserar General Motors Cruise helt förarlösa bilar på offentliga gator i San Francisco, berättar SFVF:s utsände Ulf Wallin i USA.

GM kommer ha fem självkörande fordon i Sunset District och skälet till valet av stad är att San Francisco är unik med tätt packade gator, branta sluttningar och det dimmiga vädret.

Företaget som planerar att starta en förarlös åkturstjänst, sa att man planerar att expandera till andra stadsdelar, eftersom tillståndet omfattar hela San Francisco. Men under de första testerna kommer man inte att lämna det förarlösa fordonet helt okontrollerat. En reservförare kommer finnas i passagerarsätet under de inledande faserna som kan stoppa fordonet om det uppstår en nödsituation, men även här planerar man att så småningom ta bort den mänskliga reservföraren.

Målsättningen är att förarlösa fordon ska bli verklighet och man utreder säkerhetseffekterna för att åstadkomma minskande antal dödsfall i motorfordon som nu uppgår till cirka 40 000 årligen.

Företag som Cruise och konkurrenten Zoox som förvärvats av Amazon i år, har siktat in sig på San Francisco. De ser den potentiella vinsten att erövra en komplex stadsmiljö och landets näst mest tätbefolkade större stad, snarare än att börja i små städer och gradvis öka de förarlösa fordonens förmågor.

Silicon Valley var banbrytande för självkörande bilar. Men några av dess tekniskt kunniga invånare vill inte att de ska testas där de bor och det kan ju oroa en potentiell bilköpare. Kalifornien har utfärdat tillstånd för helt förarlösa fordon till fem företag: Waymo, Zoox, AutoX, Nuro och Cruise.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
28 Sep, 2021, Extern artikel
Falken sponsrar damlag i Tyskland
28 Sep, 2021, Extern artikel
Goodyear lanserar Fuelmax endurance
27 Sep, 2021, Extern artikel
Hankook lanserar skor tillverkade av återvunna däck
24 Sep, 2021, Extern artikel
Pirelli och Lamborghini Countach firar 50 år
23 Sep, 2021, Extern artikel
Bileko förstärker i Stockholm
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
24 Aug, 2021, Extern artikel
Toyota Yaris GR testad
15 Jun, 2021, Extern artikel
Audi e-tron GT vs Porsche Taycan 4S
2 Jun, 2021, Extern artikel
Volvo V70 byggd i Lego
13 Okt, 2021
SFVF:s BILHANDELSJURIDIK – för fordonshandeln
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Tomas Ulander
14 Okt, 2021
SFVF:s DÄCKSKOLA - Del 1 Teoretisk utbildning - via Teams
Online med dator - via Microsoft Teams (3 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
27 Okt, 2021
Uppsägning eller avsked? Vad är skillnaden mellan uppsägning pga. personliga skäl och avsked?
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser