< Tillbaka

Sajten Waykes startsida.

”Nu ska Norge göra samma misstag som Sverige”

Publicerad: 1 Feb 2023
Bilhandlarnas eget ”Blocket” har haft en skakig resa och ännu inte redovisat svarta siffror. Bedömare här hemma tvivlar på att branschen i Norge kommer lyckas bättre.

Bilhandlarnas eget köp och sälj-torg Wayke sjösattes den 16 oktober 2017 och ett av målen med de ledande bilhandlarnas och Motorbranschens Riksförbunds gemensamma satsning var att på allvar ta upp kampen med marknadsdominanten Blocket.

Till en början såg det ut att gå enligt plan då flera av landets största bilhandlare övergav Blocket och började annonsera ut sina bilar exklusivt hos Wayke. Men handlarnas bojkott av Blocket blev kortvarig och under 2019 meddelade Wayke att annonser som handlarna lade upp hos dem parallellt kunde publiceras på både Blocket och systersajten Bytbil.

Under 2018 fick Wayke löfte om 100 nya miljoner i kapital från ägarna och både under 2018 och 2019 tog Wayke in nytt kapital genom nyemissioner.

Skepsis mot norsk satsning

När Norges ledande bilhandlare nu ser ut att göra i princip samma satsning på en egen digital annonsplattform för bilar är det flera bedömare i branschen här hemma som tvivlar på att norrmännen kommer ha större framgångar än man haft med Wayke här hemma:

– Det allra dummaste beslutet som MRF fattat var att sälja Biltorget.se. Sedan har vi alla dess illojala bilhandlare, men under galgen kan det kanske bli bättring, även om jag inte tror det inte ens i Norge 5 år senare. Grundidén med Wayke är rätt, men allt gjordes fel, säger en person som bevakat fordonsbranschen i Sverige i många år och nu jobbar åt branschen på konsultbasis.

LÄS ÄVEN: Norska bilhandlare bygger sitt eget "Blocket"

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan