< Tillbaka

Foto Axfood

Nu rullar serietillverkade helelektriska lastbilar ut i trafiken

Publicerad: 22 Jun 2021
Genom ett samarbete mellan Scania och Dagab rullar nu Scanias första serietillverkade helelektriska tunga lastbil på vägarna i Stockholm. Fordonsflottan hos Dagab består av 150 tunga lastbilar och drygt hundra små lastbilar. Under flera år har bränslena successivt ersatts av förnybara alternativ. Trettio bilar går på biogas och tre på etanol. Ungefär 40 procent av de tidigare dieseldrivna körs nu på RME. Det innebär att redan nu drivs omkring 2/3 av fordonsflottan med förnybara drivmedel.

Med samarbetet med Scania tar nu Dagab steget in i elektrifieringen. Scania har levererat en helelektrisk lastbil P 230 B6x2*4NB och en helt ny laddhybrid P 360 B6x2*4NB. För laddningen har Dagab installerat 130 kW snabbladdare vid lastporten samt 25 kW laddare för laddning under nätterna. Den helelektriska bilen har 300 kWh batteri och räckvidden är upp till 25 mil. Laddhybriden har 90 kW batteri som räcker upp till 6 mil.

- Det dröjer inte länge förrän vi ser många elfordon i trafik i Stockholm och i övrigt i samhället. Dagab har lärt sig mycket genom samarbetet med Scania och introduktionen av de två fordonen är ett viktigt steg för elektrifieringen, säger Åsa Domeij.

- Vi är i början på en stor förändring som kommer leda till att verkstäder behöver ny kompetens. Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) och Verkstadsföretagarna arbetar både i Nationella programrådet och sitter med i olika ledningsgrupper för yrkeshögskoleutbildningar för att påverka utbildningsinsatser inför elektrifieringen för verkstäders bästa, säger Bo Ericsson vd för SFVF och ordförande i Verkstadsföretagarna.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners