< Tillbaka

Drive.no:s hemsida är fortfarande ett inaktivt skyltfönster.

Nu bygger norska bilhandlare sitt eget ”Blocket”

Publicerad: 1 Feb 2023
2016 slog sig över 300 av Sveriges bilhandlare ihop för att starta en egen radannonssajt då de tröttnat på dominanten Blocket. Nu är de stora bilhandlarna i Norge i full färd med att göra samma sak.

I oktober 2017 lanserades bilannonssajten ”Wayke”, som var avsett att vara ett alternativ till marknadsdominanten Blocket för etablerade bilhandlare i Sverige. Bakom satsningen stod 362 av landets etablerade bilhandlare och Motorbranschens Riksförbund (MRF).

Nu jobbar 22 större bilhandlar-koncerner i Norge för fullt med att bygga vad som ska bli en norsk motsvarighet – sajten ”Drive” som är avsedd att vara ett alternativ till den stora norska bilannonssajten Finn.no, som i likhet med Blocket ägs av det norska förlagshuset Shibsted. Med i utvecklingen av sajten Drive finns Norges motsvarighet till MRF – Norges Bilbransjeforbund (NBF), som enligt norska branschtidningen Bilnytt gått in med flera miljoner i satsningen.

Precis som här i Sverige är utvecklingen av en ny bilannonssajt ett resultat av missnöje med den markandsdominerande bilannonssajten – i Norges fall Shibsted-ägda Finn.no. Missnöjet mot Finn.no bland de norska bilhandlarna handlar närmare bestämt om IT-systemet ”Diagnoseportalen”, som i Norge är det marknadsdominerande verktyget för värdering av begagnade bilar och som Finn.no varit med och utvecklat.

FAKTA Drive

Ska lanseras i höst, men till en början som en backend-lösning för bilhandlare och senare med även möjlighet till utannonsering av begagnade bilar med tillhörande tjänster som bland annat finansiering.

Är baserad på svenska Waykes plattform och har ingått ett s.k ”software as a service”-avtal med Wayke.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan