Ulf Stefansson, SFVF & Joachim Due-Boje , MRF

Nu börjar marknadsföringen av Godkänd Bilverkstad i Sveriges alla län

Publicerad: 6 Maj 2020
Sverige har fått en ny kvalitetsstandard för bilverkstäder. Det är de båda branschorganisationerna Motorbranschens Riksförbund, MRF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, som efter ministerkritik tagit fram standarden Godkänd Bilverkstad, GBV. Detta för att säkerställa en fackmässig reparation och ett korrekt kundomhändertagande.

I nuläget har 22 verkstäder i Södermanlands län klarat årlig kvalitetskontroll för Godkänd Bilverkstad.

– I hela Sverige har vi snart 450 verkstäder som klarat årlig kontroll för Godkänd Bilverkstad. Det innebär att ca 15 procent av alla landets professionella verkstäder är GBV-verkstäder, förklarar Joachim Due-Boje och Ulf Stefansson, MRF respektive SFVF, i ett gemensamt uttalande.

Det var 2014 som TV-programmet ”Kalla fakta” uppmärksammade brister hos åtta undersökta, såväl stora som små, verkstäder i Mälardalsregionen. I programmet ombads dåvarande konsument- och finansmarknadsministern, Per Bolund, att kommentera inslagen. Han krävde skärpning samtidigt som han hotade med tvingande lagstiftning om inte branschen klarade det på egen hand. Med det var kvalitetsstandarden Godkänd Bilverkstad född. En frivillig kvalitetsstandard som ska innebära konsumenttrygghet. Konsumentverket har ställt sig bakom branschinitiativet.

Länk: https://www.godkandbilverkstad.se

– I Godkänd Bilverkstad lägger vi stor vikt vid hela verkstadens sätt att arbeta. Från att lagar och regler följs till att mekanikern har kompetens för att utföra arbetet fackmässigt, berättar Joachim Due-Boje.

Ulf Stefansson är noga med att konsumentskyddet följs – att verkstaden följer de av branschen gemensamt antagna reparationsvillkoren som reglerar relationen mellan beställare och utförare.

– Villkoren, som både innehåller rättigheter och skyldigheter för båda parter, är en garanti för ett korrekt utfört arbete, säger Ulf Stefansson.

De båda organisationerna uppskattar att cirka 2 000 verkstäder kommer att vara klara för Godkänd Bilverkstad inom ett år.

– Det är viktigt att även konsumenterna ställer krav på att den verkstad som de vill anlita ska vara en Godkänd Bilverkstad. Konsumentkraften är viktig, avslutar Joachim Due-Boje och Ulf Stefansson gemensamt.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

Bilverkstadspodden
Lyssna på  
18 Jan, 2021, Extern artikel
Nya Golf testad
14 Jan, 2021, Extern artikel
Elon Musk är nu rikast i världen
14 Jan, 2021, Extern artikel
Bonus Malus 2021 – Detta gäller
12 Jan, 2021, Extern artikel
Nya Audi RS6 testad
28 Dec, 2020, Extern artikel
Populäraste bilnyheterna 2020 – Topp 10
9 Feb, 2021
CvZ Juridik - Anställ på rätt sätt
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM för medlemmar i Verkstadsföretagarna / SFVF, Online
9 Feb, 2021
VERKSTADSJURIDIK - utbildning för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Online med dator - via Microsoft Teams (4 tim), Utbildningsledare: Bo Ericsson
12 Feb, 2021
Däckskola Del 1: Teoretisk utbildning
Online med dator - via Microsoft Teams (3,5 tim), Utbildningsledare: Michael Bergvall
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser