< Tillbaka

Till höger - Fredrik Ardefors, vd för DRF och Svensk Däckåtervinning. Foto: Däckteam och Däckbranschen Sverige

Nu auktoriserar de sina medlemsverkstäder

Publicerad: 25 Okt 2023
Vi bad vd:n för en av Sveriges äldsta medlemsorganisationer i fordonsbranschen berätta varför man sjösätter en ny certifiering och om annat som är på gång i däckbranschen.

Snart ska de cirka 730 medlemmarna i branschorganisationen Däckspecialisternas Riksförbund (DRF) kunna visa upp en certifiering eller auktorisation som intygar att de bedriver sin verksamhet i enlighet med alla lagar och regler och att personalen är utbildade.

– Vi genomför precis nu en auktorisation där vi kvalitetssäkrar samtliga verkstäder som är medlemmar hos oss. Och auktoriseringen handlar både om att medlemsföretagens personal ska ha rätt utbildning och om att medlemsföretaget ska ha F-skatt, betala moms och att man som arbetsgivare sköter sina åtaganden när det handlar om arbetsrätt och arbetsmiljö, att man har en företagsförsäkring, att man följer utslagen i Allmänna Reklamationsnämnden, berättar Fredrik Ardefors som är vd för DRF och för Däckbranschens övriga organisationer, bland annat Svensk Däckåtervinning AB.

Men först var man på DRF inne på att ansluta sina medlemsföretag till en annan certifiering.

– Tidigare förde vi diskussioner med dåvarande SFVF och MRF om ifall vi skulle ansluta våra verkstäder till Godkänd Bilv erkstad, eller en anpassad variant för oss – Godkänd Däckverkstad. Problemet med det, som vi såg, var att våra verkstäder först skulle ha blivit tvungna att certifiera sig fullt ut för Godkänd Bilverkstad och sedan bli certifierade efter en tilläggsmodul för däckverksamhet. Det hade blivit onödigt krångligt och dyrt för många av våra medlemmar. Varför ska en däckverkstad behöva uppfylla krav på att bland annat jobba med katalysatorer, när de bara jobbar med däck och fälg? Detta ledde till att vi tog fram en egen certifiering. Och den här auktorisationen är internetbaserad, förklarar Fredrik Ardefors.

Hur fungerar det med kontrollerna av de verkstäder som får DRF:s nya certifiering?

– Certifieringen förnyas varje år med uppgifter från verkstäderna men detaljerad uppföljning sker inte varje år, det blir för dyrt. Det görs istället stickprovskontroller, och även kontroller av verkstäder där det uppstått en misstanke om att verksamheten inte bedrivs i enlighet med reglerna.

Det verkar som att utvecklingen nu är att allt fler däckverkstäderna börjar jobba med bilservice, samtidigt som den motsatta trenden inte är lika stark. Stämmer det?

– Ja, det stämmer. Vissa medlemmar och även kedjor har en uttalad strategi att bredda med bilservice och lättare reparationer. Den främsta drivkraften bakom utvecklingen med allt fler däckverkstäder som jobbar med bilservice är förstås behovet av att fylla på med jobb mellan däcksäsongerna. Vissa bilåterförsäljare som satsat stort på däck har börjat omvärdera det då det kräver mycket resurser och begränsar verkstäderna från ordinarie verksamhet under säsongerna.

Hur är läget hos era medlemmar när det gäller rekryteringsbehovet?

– Det är som för branschen generellt, det vill säga ett betydande rekryteringsbehov bland våra medlemmar. Det är också en pågående generationsväxling med många som är på väg att gå i pension. Vi har mycket att vinna på genom att samarbeta inom fordonsrelaterade branscher för att öka intresset för att söka jobb här. Vi ser som sagt även att branscherna alltmer överlappar varandra men också att breddningar inte alltid är så lätta. Det finns även trender att konsolidera mindre verksamheter till större som kan göra det attraktivare att söka anställning då man kan hitta bredare arbetsuppgifter och karriärvägar om man inte vill nischa sig på olika sätt.

Ni har också ett samarbete för att motverka stölder hos däckverkstäder – berätta.

– Vi har ett samarbete med polisen, där vi går ut med information i vårt nätverk ifall någon råkar ut för stölder eller skumma aktörer och även informerar polisen.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@svenskafordonsbranschen.se

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan