< Tillbaka

Drammens hamn sedd från öster (Oslofjorden). I hamnen i Drammen cirka 4 mil sydväst om Oslo lossas många av de fabriksnya bilar som importeras till Norge. Foto: Drammens Hamn

Norska startup-företaget som storsatsar på hemkörning av bilen till kunden

Publicerad: 3 Jan 2023
Norska Møller Mobility Group jobbar nu på hemmamarknaden med en ny typ av billeveranstjänst till kund, och man ser störst potential för tjänsten på servicemarknaden.

Det norska företaget och transporttjänsten Gire, som tidigare hette Svipps och som ägs av bilkoncernen Møller Mobility Group, är specialiserat på att transportera bilar via en egen plattform och använder egenföretagare – till stor del studenter – för att transportera bilar åt många aktörer inom bilindustrin. Det berättar norska branschtidningen Bilnytt.

Gire startades 2019 av norrmannen Petter Steensland som såg en i Norge ännu jungfruelig nisch i form av transporter av bilar ut till kund (bilägaren). Gires kunder är bilhandlare, bildelningsföretag och verkstäder och en vanlig dag transporterar Gire – det vill säga företagets underleverantörer – över 60 bilar. Gire samarbetar idag med cirka 130 egenföretagare som sköter biltransporterna åt dem.

Tidigt i höstas fick Gire ett nytt större uppdrag – att transportera fabriksnya bilar direkt från hamnen i Drammen strax sydväst om Oslo där bilarna lossats från biltransportfartyget och ut till bilköparen.

Men det är inom servicemarknad – transport från verkstad till bilägaren – som Gire ser störst tillväxtpotential framöver. I mars 2022 köptes företaget av två bilföretag – norska Møller Mobility Group och danska Semler.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan