< Tillbaka

Nöjd med jobbet, missnöjd med chefen

Publicerad: 1 Dec 2021
Åtta av tio anställda inom fordonsbranschen är nöjda med jobbet, enligt en färsk undersökning från Demoskop. De som inte är nöjda är mest missnöjda på grund av chefen.

Demoskops har på uppdrag av Lernia frågat 5072 personer i åldrarna 18-65 år, varav 129 personer representerade fordonsindustrin. Av dessa har 82 procent svarat att de är nöjda med sitt nuvarande arbete.

Anledningen till undersökningen är en nyfikenhet hur pandemin påverkat arbetsmarknaden och hur många som funderar på att byta jobb. 

Fyra av tio svarande uppger att de faktiskt funderat på att byta jobb och sex av tio kan tänka sig att helt byta bransch, fast det beror inte alltid på att de är missnöjda. Tvärtom. Åtta av tio är nöjda med jobbet. 

Däremot är det fler i fordonsbranschen än rikssnittet som kan tänka sig byta bransch, där snittet är fem av tio. Utredningen visar samtidigt att bara 32 procent kan tänka sig att flytta för ett nytt jobb, vilket är helt i linje med rikssnittet.

– Det är intressant att se att så många är nöjda med sitt jobb och samtidigt inte är helt främmande för att vilja byta jobb och bransch. Vi vet att en större rörlighet på arbetsmarknaden, både geografisk och över branscher kommer behövas i framtiden, säger Anders Hvarfner, divisionschef för utbildning på Lernia.

De som inte är nöjda med sina jobb inom fordonsbranschen uppger att det är brist på ledarskap (58%), att man inte trivs med arbetsuppgifterna (40%) och att man har högre kompetens än arbetet kräver (35%).

– Att många funderar på att byta jobb och bransch kan vara ett uttryck för många saker – att man fått mer tid att fundera på vad man vill göra under pandemin eller att vi går mot en situation där man kanske räknar med att byta yrkesmässig bana åtminstone en gång i livet. Men det visar också på vikten av att som arbetsgivare satsa för att behålla sin personal, säger Christian Hultén, divisionschef för bemanning på Lernia.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan