Nöjd med jobbet, missnöjd med chefen

Publicerad: 1 Dec 2021
Åtta av tio anställda inom fordonsbranschen är nöjda med jobbet, enligt en färsk undersökning från Demoskop. De som inte är nöjda är mest missnöjda på grund av chefen.

Demoskops har på uppdrag av Lernia frågat 5072 personer i åldrarna 18-65 år, varav 129 personer representerade fordonsindustrin. Av dessa har 82 procent svarat att de är nöjda med sitt nuvarande arbete.

Anledningen till undersökningen är en nyfikenhet hur pandemin påverkat arbetsmarknaden och hur många som funderar på att byta jobb. 

Fyra av tio svarande uppger att de faktiskt funderat på att byta jobb och sex av tio kan tänka sig att helt byta bransch, fast det beror inte alltid på att de är missnöjda. Tvärtom. Åtta av tio är nöjda med jobbet. 

Däremot är det fler i fordonsbranschen än rikssnittet som kan tänka sig byta bransch, där snittet är fem av tio. Utredningen visar samtidigt att bara 32 procent kan tänka sig att flytta för ett nytt jobb, vilket är helt i linje med rikssnittet.

– Det är intressant att se att så många är nöjda med sitt jobb och samtidigt inte är helt främmande för att vilja byta jobb och bransch. Vi vet att en större rörlighet på arbetsmarknaden, både geografisk och över branscher kommer behövas i framtiden, säger Anders Hvarfner, divisionschef för utbildning på Lernia.

De som inte är nöjda med sina jobb inom fordonsbranschen uppger att det är brist på ledarskap (58%), att man inte trivs med arbetsuppgifterna (40%) och att man har högre kompetens än arbetet kräver (35%).

– Att många funderar på att byta jobb och bransch kan vara ett uttryck för många saker – att man fått mer tid att fundera på vad man vill göra under pandemin eller att vi går mot en situation där man kanske räknar med att byta yrkesmässig bana åtminstone en gång i livet. Men det visar också på vikten av att som arbetsgivare satsa för att behålla sin personal, säger Christian Hultén, divisionschef för bemanning på Lernia.

Text: MARIA ERIKSSON

Kopiera länk
Copy

Fordonsproffs

Nr 4 Ladda ner  - 2021.pdf 

(Klicka på bild o  läs direkt)

- Däckbrist hotar
Däckskola i Sjöbo
Elbilsdäck.
Ditec om den osunda
  
konkurrensen.

Övriga nummer under arkivfliken.
 
RÄTT LOGGA BVP
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
31 Maj, 2022, Extern artikel
Kan man drifta med Range Rover Sport SVR?
19 Maj, 2022, Extern artikel
Saab 9-5 kombi hade gett Volvo V90 en tuff match
18 Mar, 2022, Extern artikel
Audi A6 Avant e-tron concept
9 Mar, 2022, Extern artikel
Volkswagen ID. Buzz officiell
1 Sep, 2022
Verkstadsjuridikutbildning – för fordonsverkstäder, fordonslärare och konsumentvägledare
Utbildningen är fullbokad, Sverige
13 Sep, 2022
Automechanika
Frankfurt, Tyskland
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners