< Tillbaka

Jim Malmqvist, STS Trailer Service

När kreativiteten flödar under Covid-19 tiderna

Publicerad: 1 Sep 2020
Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) besökte STS Trailerservice i Helsingborg som är med i vårt ESF-projekt om Framtidens Fordonstekniker*, berättar Bo Ericsson vd för SFVF. Verkstaden som denna varma dag i augusti har 8 mekaniker i drift och en chef vid namn Jim Malmqvist. Innan Jim Malmqvist började på STS var han Verkstadschef på Mechanum i Malmö och är väl införstådd med vad SFVF står för och de frågor vi arbetar med, säger Bo Ericsson.

- Att få vara med i ett ESF projekt och arbeta fram hur vi påverkas och ska kunna möta framtiden är spännande, säger Jim Malmqvist.

STS Trailerservice har haft en imponerande resa sedan starten 1993 när den första STS-verkstaden slog upp portarna i Helsingborg. Sedan dess har STS vuxit och följt sina kunder norrut i Sverige. STS har idag 17 verkstäder i landet, från Malmö i söder till Luleå i norr.

STS driver en verksamhet som aldrig kan stänga, och de arbetar dygnet runt 7 dagar i veckan. Trots covid-19 har påverkan inte varit speciellt kännbar men i och med att åkerierna har mindre att göra påverkas verkstäderna av detta. När färre lastbilar är uppbokade på uppdrag än normalt, skjuter åkeriet på service och reparationer för de lastbilar som står still. Man väntar tills lastbilen får ett uppdrag och blir satt i drift igen.

- Jag berättade att SFVF i dagsläget arbetar med Transportstyrelsen och sitter med i Besiktningskommittén, säger Bo Ericsson.

- Ett problem för lastbilsverkstäderna är rostiga lastbilar och det regelverk som ligger till grund för kontroll. Lastbilar rostar rejält men får ofta inte ens nedslag, även om rambalken är av som på en lastbil vi nyligen skulle montera en kran på, säger Jim Malmqvist.

- Om det är regelverket eller att besiktningstekniker saknar kompetens när det gäller tunga fordon ”står skrivet i stjärnorna”, men att regelverket (författningssamlingen) behöver ses över är vi helt överens om, säger Bo Ericsson.

Eftersom STS arbetar dygnet runt 7 dagar i veckan och ofta ”på väg” anser man att chaufförers och anställdas trygghet samt säkerhet är prio ett. En stillastående bil är dessutom en dålig investering. Därför finns STS:s verkstadsbilar som kan rycka ut dygnet runt, året om, när ett rikstäckande verkstadsnät ändå inte är tillräckligt nära, berättar Jim Malmqvist.

- Att arbeta ”på väg” är en av SFVF:s huvudfrågor som vi även arbetar med tillsammans med Transportstyrelsen, även däckverkstäder har den utsatta arbetsplatsen, säger Bo Ericsson.

Intervjun går mot sitt slut och skälet till detta är imponerande, säger Bo Ericsson. Jim Malmqvist ska äta lunch tillsammans med hela personalen denna dag. STS bjuder all sin personal på lunch en gång i veckan. Maten skall alltid tas från en lokal restaurang (ej hamburgerkedja). STS gör så på alla sina anläggningar i Sverige för att stödja den lokala handeln. Imponerande och ett kreativt stöd tycker jag, avslutar Bo Ericsson.

*SFVF driver nu ett 18 månader långt projekt i Skåne och Blekinge från ESF, Ekonomiska och Sociala Fonden, FRAMTIDENS FORDONSTEKNIKER. Projektet syftar främst till att ta fram moderna rekryteringsverktyg för framtidens kompetenskrav på våra verkstäder.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan