< Tillbaka

Bo Ericsson, SFVF

När alla tre inkomstkanalerna minimeras, blir svarta siffror fort röda!

Publicerad: 24 Mar 2020
- Bilhandlare är extra sårbara nu under Corona-krisen, eftersom de har mycket kapital bundet i sina lager som snabbt kan förlora värde, säger Bo Ericsson vd för SFVF. Inkomsterna från nya bilar har redan minskat, och nu påverkas också både servicemarknaden och försäljning av begagnade bilar dramatiskt. Det här har fordonsbranschen aldrig upplevt förut, d v s att alla tre affärsområdena ”stannar av” samtidigt.

I återförsäljaravtal ställer generalagenter (GA) olika krav som återförsäljaren måste uppfylla för att representera GA:s bilmärke. När en sådan här händelse inträffar kan det för återförsäljare vara extra krävande att under en tid uppfylla alla skyldigheter i återförsäljaravtalet. När all försäljning kraftigt bromsar ned blir det extra kostsamt med demobilar, lagerhållning av nya bilar och bildelar samt att uppfylla betalningsvillkoren för dessa.

- Under mina drygt 40 år i fordonsbranschen har jag upplevt många upp- och nedgångar. Jag är säker på att vi kommer återhämta oss också denna gång, även om corona-krisen är unik, säger Bo Ericsson.

- Inom kort tror jag att vi hämtat oss från den värsta chocken och vi börjar få en bättre överblick över situationen och den verklighet vi alla befinner oss i. Då är det viktigt att vi får igång en fungerande marknad igen.

Det finns många kreativa människor i vår bransch som nu hämtar/återlämnar bilar för/från service på verkstan, åker hem till kunder och skiftar hjul och säljer både nya och begagnade bilar via nätet, vilket är uppfriskande att se.

- Samtidigt vill jag uppmana alla att inte förlora tid utan agera nu. Kan man skjuta upp betalningar för nya fordon bör det göras, man bör se över bemanningen, omförhandla bonusmålen, förändra leasingavtalen, förlänga hyresperioden och kontrollera om GA kan hjälpa återförsäljare när det gäller likviditet.

- Det finns en risk att GA inte stärker återförsäljarens position. I vårt grannland Norge har en importör höjt priset på bilar som för länge sedan köptes in för lagerhållning "på grund av valutasituationen". En annan GA i Norge nekade återförsäljarföreningens begäran om 120 dagars kredit på alla fakturor, inklusive de redan skickade. Medan vissa GA i Norge har givit räntefri kredit för bilar i lager, vilket är positivt, avslutar Bo Ericsson.

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan