< Tillbaka

Muren mellan auktoriserade och fria i bilindustrin börjar vittra sönder

Publicerad: 5 Nov 2021
I Danmark börjar au2parts samarbeta med bilimportören MG. Fordonsproffs har pratat med den danske bilanalytikern René Toender som tror att det här är början till att muren faller.

Det danska samarbetet går ut på att MG:s original-delar säljs av den obundne grossisten au2parts. Den lösningen väljs före att själv lagerföra reservdelarna till sina bilar.

Samarbetet är det första av sitt slag, där en biimportör och ett företag ”i den fria delen av branschen”. Ett liknande samarbete kan ses mellan danska grossisten FTZ och Fisker, men det sker först 2022.

I Sverige har Mekonomen Group slutit ett liknande avtal som servicepartner till amerikanska Fisker.

René Toender:

– Generellt tror jag att vi kommer att se en nedbrytning av de betydande murar och gränser som har funnits mellan den fria sektorn och de autkoriserade återförsäljarna/verkstäderna. Det har verkligen alltid varit en konstgjord skillnad, som har drivits internt av branschen snarare än av kundernas preferenser, säger René Toender.

Toender menar att servicenivån och eftermarknaden minskar i värde för biltillverkare och importörer i takt med elektrifieringen.

– Det är därför de istället tittar mer på mobilitetslösningar, finans/leasing med mera. Det är här de behöver hitta sin framtida inkomst. De auktoriserade återförsäljarna kan vara förlorade i den utvecklingen, säger han.

Med det följer större möjligheter för de fria grossisterna.

– Jag tror på större möjligheter både när det gäller att arbeta direkt med importörer, men även att utveckla sin verksamhet ytterligare, bland annat genom att expandera i värdekedjan. De fria grossisterna har varit vana vid att arbeta på en oskyddad konkurrensutsatt marknad och flera av dem är i dag knivskarpa inom logistik och lager, säger René Toender.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan