< Tillbaka

TEXT och FOTO: Pierre Kjellin

Motorsportevenemanget som får besök från maktens högborg

Publicerad: 22 Aug 2023
Drifting, dragracing, streetracing - de hemmabyggda och vråltrimmade tävlingsgrenarna har aldrig nått in i motorsportens finrum och de för på sina håll en ojämn kamp. Vi har besökt ett folkkärt motorsportevenemang där Sveriges näst största riksdagsparti både stöttar och deltar.

Drifting, dragracing, streetracing hör till de delar av motorsporten i Sverige som alltid lockat många utövare och besökare framför allt utanför storstäderna. Men det är en del av motorsporten som jobbar bitvis i motvind, där höga drivmedelspriser, inflationen och skärpta krav från kommuner fått vissa arrangörer och evenemang att lägga ned eller dras med sviktande besökstal.

Desto muntrare toner var det på Lunda flygfält utanför Gimo i östra Uppland där motorsportaktörerna Landracing och SWR Motorsport helgen den 19-20 augusti stod värdar för tävlingar i drifting och streetrace-SM.

Vi besökte streetrace-delen som höll till på Lunda-flygfältets flygraka, där totalt 126 tävlande körde streetrace och producerade 415 tidkort. Christer Lindgren och hustrun Ywonne Lindgren, som var med och arrangerade Landracings del av arrangemanget, var nöjda med både de deltagande ekipagen och publiktilllströmningen.

– Vi fick hit flera riktigt fina ekipage från Streetweek och har haft riktigt bra väder. Så vi är jättenöjda, säger Christer Lindgren.

Japan med svenskt påbrå

Till ett av de mera udda ekipagen på Lunda flygfält hörde den röda Toyota Starlet från 1984 (se bild nedan) som Fredrik Syrén från Stora Sundby hade tagit med sig. Istället för originalmotorn (en 1,2 liter stor radfyra på 68 hästkrafter) är bilen försedd med en trimmad Volvo B230 – den 2,3 liter stora turboöverladdade radfyran som satt i de sista årgångarna av Volvo 940. Motorn ger drygt 600 hästkrafter och strax över 800 newtonmeter.

– Bilen är förstärkt överallt, försäkrade Fredrik Syrén. Som precis som de flesta andra tävlingsdeltagare under helgen körde sin bil på etanol istället för bensin.

– Men det är främst för att man får ut mer effekt än med bensin, tillade Fredrik.

Annars var det V8-motorerna – och då i synnerhet de så kallade smallblock-motorerna – som dominerade ljudbilden på Lunda flygfält. En av dessa var en vråltrimmad Opel Kadett i Televerket-orange kulör.

LÄS ÄVEN: "Vi är det enda partiet som värnar bilen"

BILDEN UNDER: En Toyota Starlet i streetrace-version, med en svensk motor under huven. Foto: Pierre Kjellin  Se fler bilder här under!

BILDEN UNDER: En V8 får som synes inte riktigt plats i en Opel Kadett från 1977. Foto: Pierre Kjellin 

BILDEN UNDER: Motorsportevenemangen på Lunda flygfält är för många en familjeangelägenhet. Här bilar uppställda i väntan på start. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan