< Tillbaka

Motormagasinets key account manager Jimmy Karlsson lotsade in publiken till dagens första föreläsning. T h – på seminariet om SERMI bombarderades kontrollföretagen Kiwa och Treffco med frågor. Foto: Pierre Kjellin

Motormagasinets branschdag: Många frågetecken när SERMI diskuterades

Publicerad: 21 Sep 2023
”Vi vet inte än” och ”Det återstår att se”, hörde till de vanligaste svaren när åhörarna på branschtidningen Motormagasinets branschdag ”Fokus verkstad” i Jönköping fick chans att ställa frågor om EU:s nya behörighetscertifiering SERMI.

Den sista programpunkten på tidningen Motormagasinets branschdag ”Fokus Bilverkstad” som man arrangerar för branschen varje år, var EU:s nya behörighetsackreditering för åtkomst till fordonsdata – SERMI.

Och det var ett ämne som engagerade åhörarna, till stor del beroende på att det mindre än en månad innan SERMI träder i kraft (1 oktober) fortfarande råder oklarheter om en hel del detaljer. Fråge- och diskussionsstunden genererade en hel del både skratt och suckar bland åhörarna och många uttryckte missnöje eller förundran över bristen på information och alla oklarheter kring SERMI.

En fråga som flera i publiken ställde var vilken typ av fordonsdata och bildelar som fordonsteknikern kommer behöva SERMI-certifiering för att få tillgång till. Och här var svaren – ”Det vet vi inte” eller ”Det återstår att se efter att SERMI börjat gälla.

De som var på plats för att svara på alla frågor om SERMI var myndigheten Swedacs två medarbetare Raied Ghabayen och Bertil Nilsson följda av företagen Treffco och Kiwa – båda ackrediterade som kontrollorgan och utfärdare av SERMI-certifikat.

Treffcos vd Johan Nilsson påpekade att införandet av SERMI faktiskt också förenklar för verkstaden när den jobbar med många olika bilmärken:

– Om du har ett SERMI-certifikat så behöver du inte längre ha ett certifikat för vart och ett av de bilmärken som du jobbar med i verkstaden. Det blir en fördel jämfört med tidigare.

Frågan som ingen i publiken ställde var hur lång tid certifieringen tar:

– Det som tar längst tid är för verkstaden att samla in dokument. Processen hos oss är skyndsam, så om verkstaden inte behöver göra några kompletteringar så kan den i princip få sitt certifikat samma dag eller dagen efter. Vi har hört från verkstäder som ansökt om certifikat hos oss att handläggningstiden hos polisen kan vara väldigt olika när det gäller att få ett utdrag ur belastningsregistret. Det finns de som bara behövt vänta fyra-fem dagar och sedan finns det de som fått vänta i flera månader på ett utdrag ur belastningsregistret, berättade Fredrik Sandberg, affärschef på kontrollföretaget Kiwa.

Fotnot: Philips/Lumileds var en av cirka 20 utställare på Motormagasinets branschdag.

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDERNA UNDER: T h - Motormagasinets reporter Jens Trulsson ledde samtalsstunden om SERMI, dagens sista programpunkt. T h - först ut att prata om SERMI var två personer från myndigheten Swedac, som här är på väg upp på scenen. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan