< Tillbaka

MOBILITETSJÄTTE SATSAR PÅ LEASING AV BILAR

Publicerad: 10 Jan 2022
Två av världens största fleetföretag Société Générale´s ALD och konkurrenten Leaseplan vill slås ihop och skapa en mobilitetsjätte och lägga fokus på billeasing.

Tillsammans hanterar de en fleetflotta bestående av 3,5 miljoner bilar.

ALD, som tillhandahåller och leasar bilar till företag, har signerat en avsiktsförklaring att köpa 100 procent av Leaseplan från ett riskkapitalbolag. Leaseplan skiljer sig från ALD på det sättet att de även hyr ut bilar till privatpersoner. Prislappen är 4,9 miljarder euro.

Affären förväntas vara klar i slutet av 2022 och har fått Société Générales aktier på börsen att öka i värde.

Tanken är att göra billeasingen till en tredje pelare i Société Générales verksamhet jämte de mer traditionella bankaffärerna. Man kan se flera liknande sammanslagningar, nyligen mellan Crédit Agricole och Stellantis. Enligt Wall Street Journal kan man också ana att europeiska banker försöker hitta andra affärer för att öka omsättningen i en tid med låga räntor.

Den föreslagna affären mellan ALD och LeasePlan till NewALD förväntas möjliggöra flera synergier. I pressreleasen från företagen menar de att sammanslagningen skulle skynda på omställningen till elfordon, skiftet från ägandeskap till leasing när det gäller mobilitet, driva på en digital transformation och skynda på utvecklingen mot nollutsläpp.

– I samband med dagens omvandling av fordons- och mobilitetssektorerna, som fortskrider i en aldrig tidigare skådad takt, är den föreslagna transaktionen avgörande för skapandet av en ledande global aktör inom mobilitet. Genom att kombinera de många styrkor hos ALD och LeasePlan, genom att gå ihop inom digitala arbetet och skapa en ledande leverantör av hållbara mobilitetslösningar, skulle vi förändra vår bransch och vara bäst positionerade för att leverera ännu bättre lösningar och värdeförslag till vår utökade kundbas, säger Tim Albertsen, CEO på ALD i en pressrelease.

– Den kombinerade verksamheten skulle vara avgörande för att flytta bilindustrin från ägande till abonnemangsmodeller och nollutsläppsmobilitet. Genom att gå samman med ALD kombinerar vi de bästa talangerna i branschen med den investeringskraft som behövs för att möta nästa generations mobilitetsbehov hos våra kunder. Från dag ett skulle NewALD driva en av de största flottorna av elfordon, säger Tex Gunning, CEO på LeasePlan.

Helt klart skulle affären leda till att NewALD får global täckning och möjlighet att jobba med alla kundkategorier, ett breddat utbud av produkter och tjänster och en till närmast total geografisk täckning, vilket i sig kommer leda till bättre möjligheter till att förutse framtida behov på marknaden.

Affären väntar på ett godkännande från konkurrensmyndigheten. Om sammanslagningen godkänns kommer NewALD ledas av Tim Albertsen som CEO.

Text: MARIA ERIKSSON

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan