< Tillbaka

Mikaela Åhlin-Kottulinsky första kvinnliga förare att få Motorprinsens medalj

Publicerad: 12 Maj 2022
Hon har vunnit STCC-lopp och placerat sig som total tvåa i Sveriges tuffaste racingklass. I går fick hon ta emot H.K.H Prins Carl Philips medalj ”Motorprinsen” på kungliga slottet.

Motorprisens medalj är en utmärkelse inom svensk bilsport som fått sitt namn från ”motorprinsen” prins Bertil och hans betydelse för motorsporten i Sverige. Medaljen är av 8:e storleken och av guld. Kartläsaren Tina Thörner är den första kvinna att få utmärkelsen 2012.

Motiveringen lyder som följer:

År 2018 vann Mikaela ett STCC-lopp som första kvinna i STCC:s historia. 2021 placerade hon sig som total tvåa i Sveriges tuffaste racingklass. Trots motgångar och incidenter på banan har Mikaela på samma villkor tävlat sig upp till toppen mot Sveriges absoluta elit. Med årets resultat har Mikaela bevisat att hon hör hemma i elitens absoluta topp”.

– Det är en obeskrivlig ära att bli uppmärksammad för mitt fantastiska år 2021 med den historiska silvermedaljen för min andra plats totalt i STCC. Det har varit ett magiskt år på många sätt, både rent körmässigt samt att få vara en del i att påverka och göra skillnad gällande vårt klimat i samband med Extreme E tävlingarna. Nu är siktet inställt på 2022, och målet för mig, Johan Kristoffersson och Rosberg X Racing är glasklart - att behålla mästerskapstiteln i Extreme E, säger Mikaela.

David von Schinkel på KAK var extra nöjd över att få tilldela Mikaela Motorprinsens medalj. 

– Det råder ingen tvivel om att motorsport är en mansdominerad sport, även om det till min stora glädje blir fler och fler tjejer/damer som söker sig till sporten. Medaljen instiftades 1976 och Mikaela är den andra kvinnan som tar emot medaljen, men den första kvinnan som erhållit medaljen som förare. Detta delar hon med Björn Waldegård, Stig Blomqvist, Ronnie Peterson, Thed Björk med flera. Mikaela är en stor förebild för många unga inom motorsport, säger David von Schinkel.

Under gårdagens slottsbesök delades Motorprinsens medalj även ut till teamkollegan Johan Kristoffersson för sitt Rallycross VM-guld 2017, Timmy Hansen för hans Rallycross VM-guld 2019 och till Thed Björn för sina tre STCC-titlar från 2013-2015.

maria.eriksson@sfvf.eu

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
28 Sep, 2022, Extern artikel
Krockdetektering i nya iPhone 14
5 Jun, 2022, Extern artikel
Polestar 2 med 68 hk extra
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan