< Tillbaka

Mercedes C-klass från 2015 som Bestronic såg till att uppdatera med rätt styrelektronik till strålkastarna. Foto: Bestronic

Mercedesen där Hedin Bil förstörde strålkastarnas styrelektronik

Publicerad: 2 Maj 2023
Koncernjätten Hedin Bil är idag Sveriges största återförsäljare av Mercedes personbilar, men deras verkstad i Uppsala klarade inte av att installera styrelektroniken till ett nybytt strålkastarhus på en Mercedes från 2015.

Tidigare i år fick Bestronic AB i Uppsala som är en av Sveriges främsta experter på fordonselektronikrelaterade fel en förfrågan från en skadeverkstad i stan som behövde hjälp med en dieseldriven Mercedes C-klass från 2015.

Mercedesen hade fått en krockskada på vänster sida i fronten reparerad hos skadeverkstaden i Uppsala, som anlitats av Hedin Bil. Skadeverkstaden hade bland annat bytt vänster strålkastarhus. När skadeverkstaden efter slutfört reparationsarbetet skickade man Mercedesen till Hedin Bil i Uppsala för att få strålkastarhusets styrenhet kodad så misslyckades fordonsteknikerna på Hedin Bil med detta.

– De hävdade att det saknades en streckkod eller liknande som de behövde scanna in. Mercedesen skickades tillbaka till skadeverkstaden, som sedan kom till oss. Och då hade även det högra strålkastarhuset slutat att fungera, berättar Bestronics ägare och vd Remigijus Jucas.

– Vi försökte koda in vänster strålkastarhus, men det gick inte. Sedan försökte vi koda in det högra – det gick inte heller. Efter det så försökte vi koda in strålkastarhusen manuellt – det gick inte heller.

Sedan såg Remigijus och hans kollegor att uppgifterna om strålkastarhusen som de fick fram från Mercedesens dator inte stämde överens med hur bilens strålkastare faktiskt såg ut:

– Det skulle vara full-led strålkastare enligt datan, men på bilen sitter det bara vanliga led- och halogenstrålkastare. Och vi kollade på styrenheten under strålkastaren och enligt den så har bilen led- och halogenlampor.

Det visade sig att fordonsteknikerna på Hedin Bil i Uppsala i sitt misslyckade försök att koda in det nybytta vänstra strålkastarhuset på Mercedesen hade kodat in mjukvara avsett för ett full-led strålkastarhus i styrenheten – trots att strålkastarhuset alltså bara är av det enklare utförandet med led- och halogenlampor.

Till slut lyckades man på Bestronic koda in Mercedesens båda strålkastarhus manuellt:

– Men det tog jättelång tid, åtminstone tre timmar per strålkastarhus. Men vi fick allt att fungera. I vanliga fall brukar vi ta cirka 3000 kronor inklusive moms per strålkastarhus men nu fick vi debitera minst det dubbla.

– Vi har haft flera bilar med liknande problem på sistone – det vill säga som verkstaden har programmerat sönder.

LÄS ÄVEN: På Bestronic är man väl bekant med märkesverkstädernas bristande elektronikkompetens

Pierre Kjellin
pierre.kjellin@sfvf.eu

076-493 10 85

BILDEN UNDER: Bestronics grundare och vd Remigijus Jucas - här i kundmottagningen. Foto: Pierre Kjellin

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan