Mercedes återkallar mer än 1 miljon fordon efter att ha upptäckt programvarufel

Publicerad: 25 Feb 2021
Mercedes-Benz USA har återkallat mer än 1 miljon fordon för ett fel i eCall-systemet. Enligt National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) har detta resulterat i att räddningspersonal skickas till fel platser. Vid en undersökning, där Mercedes-Benz USA granskade olika programvarukombinationer av kommunikationsmodulen, framkom ytterligare liknande händelser där fordonspositionen var felaktigt överförd.

- Med tanke på autonoma fordon och den snabba tekniska utvecklingen som vi befinner oss i blir jag bekymrad när den här typen av fel uppkommer, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Programvaran och utformningen av kommunikationsmodulen kan resultera i en underlåtenhet att skicka rätt fordonsplats för nödsamtal systemet i händelse av en krasch. Detta kan öka risken för skador efter en krasch, enligt NHTSA.

- Jag har medverkat i en arbetsgrupp i statens offentliga utredningar under cirka ett år och där har vi diskuterat den här utvecklingen eller snarare osäkerheten vad gäller programvaror och deras säkerhet, säger Bo Ericsson.

Biltillverkaren planerar att utfärda en programuppdatering som kommer att installeras av återförsäljare eller genom en over-the-air uppdatering. Samtidigt ska man inte dra för långtgående slutsatser eftersom en undersökning, baserad på en rapport från Mercedes-Benz eCall-center, visar ett enda fall på den europeiska marknaden där det automatiska eCall-systemet förmedlade en felaktig fordonsposition.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

17 Jan, 2022, Extern artikel
Continental lanserar nytt sommardäck – UltraContact
17 Jan, 2022, Extern artikel
Färre omkom i vägtrafiken under 2021
17 Jan, 2022, Extern artikel
Däckpartner växer med fler verkstäder
14 Jan, 2022, Extern artikel
Finalhelg för Goodyear i Le Mans Virtual Series
14 Jan, 2022, Extern artikel
Ny verksamhetschef för STRO
17 Jan, 2022, Extern artikel
Långresa i vinterväglag med Tesla Model 3
16 Jan, 2022, Extern artikel
Gammal mot ny Range Rover
15 Jan, 2022, Extern artikel
BMW:s nya bil kan ändra färg med ett knapptryck
10 Jan, 2022, Extern artikel
Polestar 2 Performance Upgrade – 68 extra hästar
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser