< Tillbaka

Mercedes återkallar mer än 1 miljon fordon efter att ha upptäckt programvarufel

Publicerad: 25 Feb 2021
Mercedes-Benz USA har återkallat mer än 1 miljon fordon för ett fel i eCall-systemet. Enligt National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) har detta resulterat i att räddningspersonal skickas till fel platser. Vid en undersökning, där Mercedes-Benz USA granskade olika programvarukombinationer av kommunikationsmodulen, framkom ytterligare liknande händelser där fordonspositionen var felaktigt överförd.

- Med tanke på autonoma fordon och den snabba tekniska utvecklingen som vi befinner oss i blir jag bekymrad när den här typen av fel uppkommer, säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

Programvaran och utformningen av kommunikationsmodulen kan resultera i en underlåtenhet att skicka rätt fordonsplats för nödsamtal systemet i händelse av en krasch. Detta kan öka risken för skador efter en krasch, enligt NHTSA.

- Jag har medverkat i en arbetsgrupp i statens offentliga utredningar under cirka ett år och där har vi diskuterat den här utvecklingen eller snarare osäkerheten vad gäller programvaror och deras säkerhet, säger Bo Ericsson.

Biltillverkaren planerar att utfärda en programuppdatering som kommer att installeras av återförsäljare eller genom en over-the-air uppdatering. Samtidigt ska man inte dra för långtgående slutsatser eftersom en undersökning, baserad på en rapport från Mercedes-Benz eCall-center, visar ett enda fall på den europeiska marknaden där det automatiska eCall-systemet förmedlade en felaktig fordonsposition.

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners