< Tillbaka

Mekonomens bästa år någonsin

Publicerad: 11 Feb 2022
När Mekonomen Group ska sammanfatta 2021 gör man det i grönt. Nu har 1 500 av deras verkstäder utbildat sin personal så att verkstaden uppfyller kraven enligt deras egen standard E+ nivå 1.

Med denna gröna inledning på bokslutet hoppas de få in många elbilar i verkstaden. De beskriver det som om de har ett försprång gentemot sina kolleger i norra Europa. Pehr Oscarson lyfter också fram priset som Mekonomen Group fick i oktober, och som Fordonsproffs då skrev om, då de fick Retail Awards i kategorin årets logistiksatsning för sina två centrallager där 70 procent av alla order hanteras i en automatiserad logistiklösning.

Nästa år är det 50 år sedan Mekonomen grundades. Det firas med stark finansiell ställning, som bland annat nåtts genom uppköp av bland andra FTZ i Danmark, Inter-Team i Polen och Sörensen og Balchen i Norge. 

Årsresultatet var alltså gott, trots ett lite svagare fjärde kvartal. Faktiskt det mest lönsamma hittills för Mekonomen Group. Dagens Industri noterade däremot att företagets rörelseresultat försvagats 15 procent till 173 miljoner kronor från 260 miljoner året innan, med minskad marginal från 9 till 5 procent. 

Koncernchef Per Oscarson menade att de ändå ansåg det var ett bra kvartal med stabil avkastning och ett fantastiskt år och att det är svårt att jämföra kvartal 4 mot förra året eftersom de då hade en försäkringsersättning för dataintrång, vilket gör att det uppstår en obalans.

Koncernchefen Pehr Oscarson uteslöt inte nya investeringar, både organiska och genom uppköp av andra verksamheter.  I Norge ökade Meca och Mekonomen i fjärde kvartalet från 493 till 526 miljoner svenska kronor, vilket var en ökning med 6,7 procent. 

Text: MARIA ERIKSSON

 

 

Kopiera länk
Copy
14 Dec, 2022
Bilhandelsjuridik
Online, Sverige
18 Jan, 2023
Automässan 2023
Göteborg, Sverige
Visa fler händelser
RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2022, Extern artikel
Continental förvärvar Backes Transportbandservice AB
1 Dec, 2022, Extern artikel
Stigande priser på drivmedel förändrar körbeteende
1 Dec, 2022, Extern artikel
Trelleborg åläggs att betala böter
30 Nov, 2022, Extern artikel
BKT – sluta fylla däcken med vatten
30 Nov, 2022, Extern artikel
Ny isgreppsmärkning på däcksidan
 Branschorganisationer i samverkan
 Sammarbetspartners