Som Kedjechef på Mekonomen har Madeleine Westerling lyfts fram som ett av företagets ansikten utåt och omtalas numera oftast kort och gott som ”Madde på Mekonomen”. Hon kom in i branschen via ekonomiavdelningen, men lockades ut till kunderna. Där har hon stannat.
– Jag hörde hur roligt de hade ute i butiken och så satt jag på kontoret och vände papper. Jag började tränga mig ut i butiken och var med lite vid sidan om tills en budbilschaufför blev sjuk. Då hoppade jag in i bilen och började träffa kunder. Sedan fick de inte mig därifrån, säger Madeleine Westerling.
Hon hamnade egentligen i branschen av en slump, som det så ofta är. Hon vikarierade som ekonomiassistent 1996.
– När jag fick träffa kunderna förstod jag att jag hamnat rätt. Jag gillar att bygga relationer och prata med folk, säger Madeleine Westerling.
Det dröjde inte alltför länge innan Madde erbjöds att ta över en Mekonomenbutik i Farsta.
– Det var superroligt. Jag headhuntade mina egna verkstäder. Jag kan inte skruva själv, men är nyfiken och stod med näsan i motorhuven och jag har alltid varit öppen med sådant jag inte kan. Jag ville lära mig. Det togs emot bra från våra verkstäder och det kändes som om de var stolta när jag behövde hjälp. Det har inte alltid varit en dans på rosor, men en jäkligt rolig resa, säger hon.
2009 började Madeleine Westerling jobba centralt med Mekonomens alla anslutna verkstäder, bland annat med fokus på miljö och kvalitet. Mekonomen skulle ISO-certifieras och hon sattes också in som tf vd för Speedy när Mekonomen förvärvade bolaget 2010.
– Mina roller har hetat lite olika - allt från försäljningschef till kedjechef till partneransvarig - men det har alltid innehållit samma arbetsuppgifter: att utveckla verkstäder.
Mekonomen har tre kontor i Sverige: Östersund, Stockholm och Malmö. I Östersund sitter supportfunktion och kundtjänst. Serviceteamet jobbar egentligen under Promeister men hjälper alla varumärken. I Stockholm och Malmö har man samlat HR, IT, Marknad, ekonomi, produkt- och affärsutveckling.
– Vi har hela Sverige som arbetsplats. Det är bara att hitta en stol på något kontor och slå sig ned.
Kataloger gav fler tjejer
När hon började på Mekonomen var hon en av få tjejer.
– Jag tror att tjejer skrämdes bort eftersom bilmekaniker ofta varit ett område där män dominerat och ska du sälja reservdelar måste du ju veta vad du ska sälja. Men vi har vänt den trenden med bättre kataloger och utbildningar till de som säljer reservdelar. Det är många fler tjejer i butiken i dag, säger Madeleine Westerling.
Av de anställda på 120 butiker och 28 egenägda verkstäder är 17,6 procent kvinnor. På verkstäderna är det emellertid lite sämre.
– Det råder brist på fordonstekniker generellt, inte minst på kvinnor. Här behöver vi och branschen jobba mer för att attrahera tjejerna redan vid gymnasievalet. De flesta förstår värdet i att blanda könen på arbetsplatsen. Många manliga anställda säger att det blir ett lite bättre arbetsklimat, alla uppför sig lite bättre, om det finns kvinnliga kolleger. Det är superroligt att höra, säger Madeleine Westerling.
Det verkar vara en bra sammanhållning på Mekonomen?
– Ja, det måste jag säga. Jag har jobbat i 26 år här och det är inte för intet. Jag trivs fantastiskt bra. Det finns stora möjligheter att utvecklas och jag har också lyckats ta mig fram och blivit uppskattad bland verkstäderna.
Madde har blivit lite av Mekonomens ansikte utåt, det erkänner hon. Så länge det syftar till att inspirera andra kvinnor in i branschen har hon inget emot det. Det är samma med kollegerna Hanna Bühlmann på Autoexperten och Eleonor Karlsson på AD Sverige.
– Det händer att verkstadschefer ringer och frågar hur de ska bete sig när de ska anställa en tjej i verkstaden. Vad ska man tänka på så det inte blir något gruff, hur planerar man omklädningsrummen med mera. Jag har alltid tagits emot med öppna armar av kollegerna. Ingen har sett ner på mig för att jag är tjej, säger Madeleine Westerling.
Hur skulle du beskriva jobbet i verkstaden?
– Det är en bransch som just nu genomgår en enorm förändring. Man ändrar drivmedelsalternativ och bilarna blir mer och mer avancerade och datoriserade. Det finns enormt många duktiga tjejer som också kan fantastiskt mycket om den här typen av system som bilarna har i dag, som är tekniskt intresserade. Tyvärr är dataindustribranschen också mansdominerad, men jag är säker på att det finns många duktiga tjejer där ute.
– Jag hoppas att de flesta inte tror att man behöver ha mekat med en epa eller a-traktor för att kunna jobba på en verkstad. Numera är ingenjörsintresset viktigare. Det är en superrolig bransch och bilar kommer finnas med i många år, säger Madeleine Westerling.
Hon gillar Mekonomens sätt att se på deras uppdrag – att serva människor, inte bilar. Det är ju det det handlar om.
Vad jobbar ni med nu?
– Vi är fokuserade på elektrifieringen och den utbildning som krävs för att vi ska ha rätt kompetens. Det gör vi till stor del genom att utbilda våra verkstäder i enlighet med vår elbilsstandard E+. Vi har just nu en mobil turné som är ute på vägarna och utbildar verkstäder på 29 platser i Sverige. Men det handlar också om att se till att verkstäderna har rätt förutsättningar, rätt verktyg och rätt diagnosutrustning för att kunna hantera de nya bilarna, säger hon.
Madeleine Westerling har också varit djupt engagerad i jobbet med certifieringar till Godkänd Bilverkstad som ska hjälpa branschen att renodlas, med konkurrens på lika villkor.
– Vi accepterar inte att det finns verkstäder som inte följer lagar och regler och bidrar med osund konkurrens. Kreativitet och nya ideér är positivt, men inga genvägar, säger Madeleine Westerling.
Under pandemin har påhittigheten hos verkstäderna starkt bidragit till att lönsamheten hållits uppe.
– De har hittat relationen med kunden genom att vara nära kunden, där kunden vill att vi ska vara. Vi har använt hämta och lämna-service. Om man suttit i karantän har kunder ringt och vi har hämtat bilen. Många har passat på att använda den tjänsten.
Hon poängterar att verkstäderna hela tiden måste utvecklas.
– Vi känner löpande bilägarna på pulsen genom dialoger i verkstäderna, via webbenkäter och omfattande konsumentundersökningar, i syfte att veta vad de vill ha. Ny teknik i bilarna kommer säkerligen möjliggöra för reparationer och mjukvaruuppdateringar på distans, eller varför inte mobila fordonstekniker som servar och reparerar bilen hemma hos kunden. Digitaliseringen och den snabba utvecklingen i vår bransch gör att det mesta inte ligger så långt bort. Tillgängligheten är A och O. Vi är oerhört beroende av mobilitet, att kunna ta oss från A till B i dag, säger Madeleine Westerling.
 (002).jpg)
Namn: Madeleine Westerling
Ålder: 46
Jobbar: Kedjechef Mekonomen Bilverkstad
Antal verkstäder: 120 butiker och 400 anslutna verkstäder
Omsätter: Mekonomen är en del av Mekonomen Company som omsätter drygt 3,5 miljarder SEK i Sverige (2021)
Text: MARIA ERIKSSON maria.eriksson@sfvf.eu