< Tillbaka

Mekonomen Group vann förstapriset

Publicerad: 21 Okt 2021
Mekonomen Group vann i går kväll Retail Award i klassen logistik för lagret som är Sveriges mest moderna för den oberoende eftermarknaden. – Det har varit en längre transformation och en enorm laginsats så det känns jättekul att detta uppmärksammas, säger Christofer Kohn, vd för Bileko Car Parts, Mekonomen Groups grossistbolag i Sverige.

I går kväll hölls prisgalan på Clarion Hotel i Stockholm. Christofer Kohn var där ihop med lagerchefen Patrik Danielson.

Mekonomen Group var nominerade i klassen logistik med följande motivering:

Tack vare långsiktiga logistiksatsningar har företaget ökat tillgängligheten på reservdelar, minskat risken för avbrott och förbättrat arbetsförhållandena. Investeringar som ger vinster både för företaget och personalen.”

– Det här har ju varit en längre transformation som har pågått i flera år och det är kul att arbetet uppmärksammas. Jag vill belysa att det varit en laginsats när vi både bytt affärssystem och lagersystem, säger Christofer Kohn.

Det är snart tio år sedan som Mekonomen och MECA gick ihop och man började planera för ett gemensamt lager istället för att ha ett lager i Eskilstuna (MECA) och ett i Strängnäs (Mekonomen), med bara 17 minuter bilresa där emellan.

– Det ledde till att vi tog in en teknikleverantör och byggde ett stort lager i Strängnäs. Numera är 70 procent av våra artiklar och 75 procent av våra order hanterade av en automatiserad lagerlösning där godset plockas av plockare vid tio stationer, säger Christofer Kohn.

Det betyder att större artiklar fortfarande hämtas med hjälp av en truck, men mindre och lättare artiklar förvaras i 113 000 gråa backar i lagret. Rätt delar skickas automatiskt till plockstationen av skyttelrobotar. Det har också gjort att hanteringen blivit mer effektiv.

– Tillsammans med ett videoanalysverktyg har vi lyckats att mer än halvera antalet plockavvikelser, säger Christofer Kohn.

I lagret finns cirka 90 000 lagerlagda artiklar, men ihop med artiklar från andra leverantörer i så kallad crossdockingflöden som samlevereras från Strängnäslagret är det långt fler artiklar som passerar lagret. Själva lokalen i Strängnäs är 32 000 kvadratmeter varav automationsdelen står för 2 000 kvadratmeter med närmare 30 meter i takhöjd. Den nya lagerlösningen har inneburit att man har kunnat effektivisera verksamheten och öka kapaciteten och idag är man ungefär 90 medarbetare i lagerverksamheten med viss variation för säsong.

Vid upprättandet av plockstationerna togs också stor hänsyn till ergonomiska önskemål från personalen.

– Vi har genom hela projektet haft ergonomi i åtanke, exempelvis. vid utformning av plockstationerna som har bestämts tillsammans med medarbetare, säger Christofer Kohn. 

Mekonomen var nominerade i klassen logistik tillsammans med företagen Polarn & Pyret och Net on Net.

– Jag är väldigt nöjd över hur vi lyckats slå ihop vår logistik och varuflödesorganisation till en gemensam organisation för MECA och Mekonomen. Det har fungerat väldigt bra, säger Christofer Kohn.

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan