Mekonomen Group vann förstapriset

Publicerad: 21 Okt 2021
Mekonomen Group vann i går kväll Retail Award i klassen logistik för lagret som är Sveriges mest moderna för den oberoende eftermarknaden. – Det har varit en längre transformation och en enorm laginsats så det känns jättekul att detta uppmärksammas, säger Christofer Kohn, vd för Bileko Car Parts, Mekonomen Groups grossistbolag i Sverige.

I går kväll hölls prisgalan på Clarion Hotel i Stockholm. Christofer Kohn var där ihop med lagerchefen Patrik Danielson.

Mekonomen Group var nominerade i klassen logistik med följande motivering:

Tack vare långsiktiga logistiksatsningar har företaget ökat tillgängligheten på reservdelar, minskat risken för avbrott och förbättrat arbetsförhållandena. Investeringar som ger vinster både för företaget och personalen.”

– Det här har ju varit en längre transformation som har pågått i flera år och det är kul att arbetet uppmärksammas. Jag vill belysa att det varit en laginsats när vi både bytt affärssystem och lagersystem, säger Christofer Kohn.

Det är snart tio år sedan som Mekonomen och MECA gick ihop och man började planera för ett gemensamt lager istället för att ha ett lager i Eskilstuna (MECA) och ett i Strängnäs (Mekonomen), med bara 17 minuter bilresa där emellan.

– Det ledde till att vi tog in en teknikleverantör och byggde ett stort lager i Strängnäs. Numera är 70 procent av våra artiklar och 75 procent av våra order hanterade av en automatiserad lagerlösning där godset plockas av plockare vid tio stationer, säger Christofer Kohn.

Det betyder att större artiklar fortfarande hämtas med hjälp av en truck, men mindre och lättare artiklar förvaras i 113 000 gråa backar i lagret. Rätt delar skickas automatiskt till plockstationen av skyttelrobotar. Det har också gjort att hanteringen blivit mer effektiv.

– Tillsammans med ett videoanalysverktyg har vi lyckats att mer än halvera antalet plockavvikelser, säger Christofer Kohn.

I lagret finns cirka 90 000 lagerlagda artiklar, men ihop med artiklar från andra leverantörer i så kallad crossdockingflöden som samlevereras från Strängnäslagret är det långt fler artiklar som passerar lagret. Själva lokalen i Strängnäs är 32 000 kvadratmeter varav automationsdelen står för 2 000 kvadratmeter med närmare 30 meter i takhöjd. Den nya lagerlösningen har inneburit att man har kunnat effektivisera verksamheten och öka kapaciteten och idag är man ungefär 90 medarbetare i lagerverksamheten med viss variation för säsong.

Vid upprättandet av plockstationerna togs också stor hänsyn till ergonomiska önskemål från personalen.

– Vi har genom hela projektet haft ergonomi i åtanke, exempelvis. vid utformning av plockstationerna som har bestämts tillsammans med medarbetare, säger Christofer Kohn. 

Mekonomen var nominerade i klassen logistik tillsammans med företagen Polarn & Pyret och Net on Net.

– Jag är väldigt nöjd över hur vi lyckats slå ihop vår logistik och varuflödesorganisation till en gemensam organisation för MECA och Mekonomen. Det har fungerat väldigt bra, säger Christofer Kohn.

Kopiera länk
Copy

Artikelarkiv

RÄTT LOGGA BVP

2 Dec, 2021, Extern artikel
TYA söker kursledare för Däckskolan
2 Dec, 2021, Extern artikel
Nyregistrerade personbilar minskade med 19 procent
2 Dec, 2021, Extern artikel
Ny L-5 dimension i BKT Earthmax SR 51
1 Dec, 2021, Extern artikel
Ny däckskanner från Sun
1 Dec, 2021, Extern artikel
Maravge Dursun till Gripen Wheels
23 Nov, 2021, Extern artikel
Present till bilintresserad – Vad kan man köpa?
3 Nov, 2021, Extern artikel
Volkswagen ID.5 officiell
25 Okt, 2021, Extern artikel
Sveriges snyggaste bil 2021
31 Aug, 2021, Extern artikel
Är elbilen MG ZS EV ett bra bilköp?
24 Aug, 2021, Extern artikel
Premiär för Tesla Model Y i Sverige
3 Dec, 2021
Kostnadsfritt webbinarium 3 dec om CAB
online, Webbinarium om CAB:s tidsstudie ytrika vars tidsstudie SFVF, MRF och Bil Sweden inte ställer sig bakom.
7 Dec, 2021
Arbetsmiljö för chefer, HR och skyddsombud - ett seminarium om Arbetsmiljö.
KOSTNADSFRITT WEBBINARIUM - med CvZ Juridik - Online, Mellan 9:00 och 10:00 hålls seminariet och efter 10:00 finns det fortsatt möjlighet att ställa frågor direkt till juristerna.
24 Dec, 2021
Energismarta fordonsverkstäder - kostnadsfri - välj själv när du vill genomföra kursen
Energimyndigheten och SFVF har tillsammans tagit fram utbildningen som riktar sig till fordonsverkstäder, Interaktiv webbkurs
Visa fler händelser
 Branschorganisationer i samverkan
 Annonser