< Tillbaka

Mekonomen först med godkänt kvalitets- och ledningssystem för Godkänd bilverkstad

Publicerad: 16 Jun 2022
Mekonomens verkstäder blev först med att få ett godkänt kvalitets- och ledningssystem för en multisite-lösning med årlig kontroll av Godkänd bilverkstad (GBV). – Det är ett bevis för att vi gör rätt saker, säger Madeleine Westerling, kedjechef Mekonomen Bilverkstad.

Mekonomen var tidigt ute i arbetet med att ta fram ett ledningssystem för sina verkstäder för att möta kraven i branschöverenskommelsen GBV. Syftet var att höja nivån på det löpande kvalitetsarbetet. 

I våras togs en ny organisation fram med en enklare och tydligare process för att fortsätta vara GBV, bland annat för att förbereda införandet av SERMI. För verkstäderna innebar det bland annat att den årliga kontrollen kan ersattas av multisite-lösningar genom sina huvudmän.

Med de förändringarna började kedjorna se över sina system och Mekonomen blev först med att få en godkänt kvalitets- och ledningssystem för att klara kraven för Godkänd Bilverkstad. 

–Detta är en bra utveckling av GBV utan att göra avkall på kvaliteten, säger Claes Åström, VD SFVF, som tillsammans med MRF godkänt multisite-lösningen för GBV standarden.

Vad innebär ett godkännande för Mekonomen, Madeleine Westerling? 

– Vårt ledningssystem behandlar inte bara GBV utan även ISO (kvalitet, miljö och arbetsmiljö), AC, gas, ackreditering för att släcka tvåor samt vår koncepthandbok. Utöver det innehåller systemet ett ärendehanteringssystem för användarna för att på ett enkelt sätt kunna hantera interna avvikelser, eventuella tillbud med mera. 

– Dessutom kvalitetssäkrar vi oss själva genom att löpande uppföljningar hos verkstäderna genererar ständiga förbättringsförslag till oss samt till systemet, säger Westerling.

När kör ni igång? 

– Vår första externa revision centralt kommer att genomföras under hösten och i samband med den kommer externa revisioner hos verkstäderna utföras inom den nya tappningen.

Vad säger era verkstäder? 

– De ser fram emot tidsbesparingen de får genom att de kommer kunna hantera alla sina certifikat i ett och samma system samt att alla revisioner kan samordnas på ett mycket effektivare sätt som även ger en kostnadsbesparing i verkstaden. Inte bara utifrån revisionskostnad utan även en stor tidsbesparing vilket är extremt viktigt i en verksamhet som lever på att sälja timmar.

Vad är de största fördelarna med ert kvalitetsledningssystem? 

– Att kunna samla allt på ett ställe, anpassad efter verksamheten och branschen, en digital kalender med automatiska påminnelser för att sprida de olika momenten i vardagen, exempelvis skyddsronder som hanteras digitalt direkt i systemet, kalibrering av utrustning, personalmöten, medarbetarsamtal och mycket annat, säger Madeleine Westerling.

Hur långt har de andra kedjorna kommit i det här arbetet, Claes Åström?

– Det är redan flera kedjor samt en generalagent som är godkända och fler är på gång, med dessa förändringar kommer vi att få in flera verkstäder i GBV och på så sätt kommer kvaliteten i branschen att bli bättre vilket är hela syftet med GBV.

Maria.eriksson@sfvf.eu

 

Kopiera länk
Copy
Kalendern är tom...

pm sfb

1 Dec, 2023, Extern artikel
Emily GT blir verklighet
15 Nov, 2023, Extern artikel
Volvo EM90: Eldriven minibuss med lyx och komfort
31 Aug, 2023, Extern artikel
Nya Passat Sportscombi presenterad
7 Jun, 2023, Extern artikel
Premiär för Volvo EX30 – Fakta, Pris och Bilder
9 Nov, 2022, Extern artikel
Volvo EX90 officiell
 Samarbetspartners
 Branschorganisationer i samverkan